0 0
Burger z Łososiem i Sosem Chrzanowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Burger z Łososiem i Sosem Chrzanowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis dla miłośników burgerów w nieco odmiennej formie. Burger z łososiem to jedno z moich ulubionych dań, robie go zawsze kiedy brakuje mi czasu i pomysłu na obiad,
a jednocześnie mam wielką ochotę na coś pysznego. Łososia przygotowujemy bardzo szybko, a to na jakie dodatki do burgera się zdecydujemy zależy tylko od nas, l
ub od zawartości naszej lodówki.

Pierwszy raz takiego burgera z łososiem jadłam razem z  Anią z bloga ,,Cud Kultury” .  Przeczytajcie historię o nasze wyprawie na wystawę w warszawskiej Zachęcie i wspólny lunch
w restauracji Momu.

Common table cześć 2 – wystawa w Zachęcie 

Polecam to naprawdę pyszne i łatwe danie.

 

burger, hamburger, hamburger przepis, domowe burgery, domowe burgery przepis, grill, grill przepisy, przepisy z grilla, majówka, grillowanie, potrawy z grilla, potrawy z grilla przepisy

Przepisy na RYBY 

 

Burger z Łososiem i Sosem Chrzanowym

Składniki na 2 burgery:

Na sos chrzanowy:

  • 3 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)

  • 4 łyżeczki chrzanu tartego

  • 2 łyżki  jogurtu greckiego

 

Zapraszam na KuchniaDoroty TV

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy:

W szklanej misce połączyć wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać, odstawić.

Sos przechowywać w lodówce w szklanym słoiku do 5 dni.

Burger:

W szklanej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i sól. W marynacie zanurzyć łososia z obu stron, odstawić na min. 30 min, od czasu do czasu obrócić żeby marynował się równo z obu stron.

Rozgrzać patelnię, na gorącą położyć kawałki łososia w marynacie (nadmiar marynaty nie będzie już potrzebny). Smażyć pod przykryciem po 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu.

Bułki do hamburgerów przekroić na pół, podpiec od wewnętrznej strony na patelni lub grillu.

Bułki posmarować sosem chrzanowym, następnie położyć połowę rukoli na nią plasterki cebuli. Na cebulę gorący kawałek łososia, posmarować go niewielką ilością sosu chrzanowego a na samej górze ułożyć po 2 plasterki buraka. Przykryć wierzchem bułki i przedziurawić długą wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Podawać od razu gorące z dodatkiem domowych frytek w ziołach.

Smacznego.

 

  • burger, hamburger, hamburger przepis, domowe burgery, domowe burgery przepis, grill, grill przepisy, przepisy z grilla, majówka, grillowanie, potrawy z grilla, potrawy z grilla przepisy
  • burger, hamburger, hamburger przepis, domowe burgery, domowe burgery przepis, grill, grill przepisy, przepisy z grilla, majówka, grillowanie, potrawy z grilla, potrawy z grilla przepisy
  • burger, hamburger, hamburger przepis, domowe burgery, domowe burgery przepis, grill, grill przepisy, przepisy z grilla, majówka, grillowanie, potrawy z grilla, potrawy z grilla przepisy

 

Więcej pomysłów na dania z Łososiem znajdziecie tutaj:

Steki z Łososia z Jarmużem

 

 

A może lubicie pieczone Pstrągi, przepisy znajdziecie tutaj:  

Pstrąg Pieczony

(Visited 7 414 times, 1 visits today)

Dorota

Pulpety w Sosie Pieczarkowym
previous
Pulpety w Sosie Pieczarkowym
Placki Bananowe
next
Placki Bananowe z Truskawkami
Pulpety w Sosie Pieczarkowym
previous
Pulpety w Sosie Pieczarkowym
Placki Bananowe
next
Placki Bananowe z Truskawkami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »