Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne domowe kajzerki, zrobione w bardzo łatwy sposób. W przypadku większej liczby osób lub jeśli planujecie zamrozić bułki, polecam podwoić ilości składników z przepisu.
Ten przepis jest odpowiedni na niewielkie śniadanie dla trzech lub czterech osób.
Po całkowitym wystudzeniu bułeczki można zamrozić.
Polecam, nie ma to jak domowe pieczywo, smacznego 🙂
Bułki Pszenne – Kajzerki
Składniki na 6-8 szt:
- 250-300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2/3 szklanki wody ciepłej (25-28 st.C.)
- 1 łyżka mleka w proszku (u mnie Łaciate)
- 30 g masła roztopionego
Steps
1
Done
|
Przygotowanie zaczyny:W misce lub dzbanku łączymy ciepłą wodę, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min. |
2
Done
|
Do misy miksera wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól i wyrośnięty zaczyn, mieszamy najlepiej hakiem miksera lub drewnianą łyżką. |
3
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, lekko zagniatamy, formujemy wałek. dzielimy ciasto na 6 lub 8 kawałków. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. z termoobiegiem.Wyrośnięte bułki skrapiamy wodą, pieczemy 10–13 min do pięknego zrumienienia (moje piekłam 10 min.). Kajzerki można po całkowitym wystudzeniu zamrozić. Smacznego :) |
5
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
To jedne z najlepszych bułek, jakie upieklam. Są puszyste i przepyszne! Świetny przepis 😊