• Home
  • Chleb
  • Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem
0 0
Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne domowe kajzerki, zrobione w bardzo łatwy sposób. W przypadku większej liczby osób lub jeśli planujecie zamrozić bułki, polecam podwoić ilości składników z przepisu.
Ten przepis jest odpowiedni na niewielkie śniadanie dla trzech lub czterech osób.

Po całkowitym wystudzeniu bułeczki można zamrozić.

Polecam, nie ma to jak domowe pieczywo, smacznego 🙂

 

 

Kajzerki Domowe

Bułki Pszenne – Kajzerki

Składniki na 6-8 szt:

  • 250-300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wody ciepłej (25-28 st.C.)
  • 1 łyżka mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • 30 g masła roztopionego
(Visited 3 766 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie zaczyny:

W misce lub dzbanku łączymy ciepłą wodę, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min.
Po tym czasie zaczyn powinien dobrze wyrosnąć i być spieniony.

2
Done

Do misy miksera wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól i wyrośnięty zaczyn, mieszamy najlepiej hakiem miksera lub drewnianą łyżką.
Kiedy składniki zaczną się łączyć wlewamy masło i wyrabiamy ciasto przez 5-7 min.
Powinno być gładkie i sprężyste.
Kończymy wyrabianie, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia, powinno co najmniej podwoić objętość.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, lekko zagniatamy, formujemy wałek. dzielimy ciasto na 6 lub 8 kawałków.
Z każdego kawałka ciasta rolujemy kulkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę nacinamy żyletką lub bardzo ostrym nożem. Przykrywamy blachę ściereczką i odstawimy na ok. 30 min do podrośnięcia.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. z termoobiegiem.

Wyrośnięte bułki skrapiamy wodą, pieczemy 10–13 min do pięknego zrumienienia (moje piekłam 10 min.).
Upieczone bułki studzimy na kratce, a następnie podajemy.

Kajzerki można po całkowitym wystudzeniu zamrozić.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny
next
Brownie z Serem i Masłem Orzechowym – przepis z filmem
previous
Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny
next
Brownie z Serem i Masłem Orzechowym – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »