0 0
Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Cinnamon Rolls czyli bułeczki cynamonowe, to moje najbardziej pachnące wspomnienie ze Stanów.

Niesamowity zapach cynamonu, który dopadał mnie w chwili przekroczenia progu centrum handlowego. Uwielbiałam przyglądać się jak cukiernicy na naszych oczach zwijali niesamowicie długie wałki z ciasta. Później cieli je na grube plastry i piekli na oczach kupujących.
W chwili, kiedy z pieca wyjmowano olbrzymie blachy z cynamonowymi drożdżówkami, przed stoiskiem ustawiała się długa kolejka. Każdy łapał gorącą bułkę i ruszał na dalsze zakupy.

Słodkie, klejące się od cukru i cynamonu, wielkie drożdżówki. Mogłam je jeść najczęściej raz w roku a i tak czułam ich smak przez długie miesiące.
Pamiętam jak obiecałam sobie, po zjedzeniu każdej, że już nigdy więcej, bo ilość kalorii jakie pochłaniałam w jednym tylko ciastku przyprawiało o zawrót głowy 🙂

Od kilku miesięcy znowu chodził za mną zapach cynamonu i zaczęłam tęsknić za cinnamon rolls-ami.

Tradycyjne amerykańskie cinnamon rolls polane są jeszcze lukrem lub posmarowane słodkim kremowym serkiem, dla mnie jednak najsmaczniejsze są właśnie takie, czyste.

Jeśli nie mieliście okazji ich jeść to bardzo polecam, spróbujcie.
Cinnamon Rolls są niesamowicie smaczne a przy tym pachną cudownie.

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z cynamonowo cytrynowym nadzieniem jest naprawdę wyjątkowe 🙂

 

Zapraszam również na pyszne Drożdżówki Cynamonowe, zobaczcie film jak je zrobić

Bułeczki Drożdżowe

 

Ciastka z cynamonem

[Cinnamon Rolls

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%) 

  • 2 jajka (L)

  • 70 g roztopionego masła 

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)

  • ok. 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam 4 i 1/3)

 

Na cynamonowe nadzienie:

  • 1 łyżka roztopionego masła

  • 1 opakowanie cynamonu

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • Skórka otarta z 1 cytryny 

 

 

 

 

Sposób przygotowania bułeczek cynamonowych:

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

Forma do pieczenia prostokątna lub okrągła wyłożona papierem do pieczenia.

Ciasto:

W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Na koniec wsypać 4 szklanki mąki wyrabiać ręką lub hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki, ja wykorzystałam 4 i 1/3 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Przygotować nadzienie:

W misce połączyć brązowy cukier, cynamon i skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.

Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm. 

Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać równo cynamonem z cukrem.

Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku, ciasto zwinąć dość ścisło.

Ostrym nożem, nie spłaszczając kroimy ciasto na plastry o grubości ok. 3 cm.

Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 13 – 15 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy smarujemy roztopionym masłem, pozostawiamy na 5 min do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe ze szklanką mleka.

Smacznego.

 

  • Cynamon rolls
  • Cynamonowe drożdżówki
  • Drożdżówki cynamonowe

 

Drożdżówki cynamonowe

 

 

(Visited 56 381 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Powidła Śliwkowe
Krupnik
next
Krupnik Domowy – Zupa z Kaszą Wiejską
previous
Powidła Śliwkowe
Krupnik
next
Krupnik Domowy – Zupa z Kaszą Wiejską

84 komentarze Ukryj

Świetny przepis, idealne proporcje, genialnie pyszne polecam, wychodzi, chociaż i tak daję masło do cynamonu bo lubię. Szok że wyrabia się jedynie 3 minuty i pięknie wyrasta.

Pyszne ! Robiłam wczoraj i od teraz są to moje ulubione bułeczki ! REWELACJA Pani Dorotko 🙂

Pani Miro, bardzo sie cieszę, bo jesteśmy co najmniej dwie wielbicielki drożdżówek cynamonowych 🙂 Pozdrawiam serdecznie 😀

Upiekłam dzisiaj bułeczki na kolację 🙂 Wyszły cudownie 🙂 Super przepis 🙂 Dziękuję i polecam 🙂

To pierwszy przepis ktory wykonałam z Pani bloga i już jestem zachwycona. Bułeczki sa przepyszne:) Dziękuję za cudowny przepis

Jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, ja zamieniam opakowanie suchych drożdży, połową paczki tych świeżych, wystarczająca porcja, ciasto ładnie wyrośnie a nie ma tak intensywnego zapachu drożdży.

Przy drożdżach suchych wcale nie ma zapachu, a przy drożdżach świeżych i to tak dużej ilości trzeba uważać na czas wyrastania ciasta bo im dłużej wyrasta tym zapach jest intensywniejszy. Oczywiście można stosować suszone i świeże, zależy jakie lubimy bardziej i z którymi łatwiej się nam pracuje. Wiele osób nie lubi robić zaczynu ze świeżych drożdży i dlatego suche są łatwiejsze w użyciu 🙂

Wyszły ge-nial-ne!
Świetny przepis, na pewno będę z niego korzystała w przyszłości. 🙂
Pozdrawiam!

Witam, skorzystałam z Pani przepisu, użyłam świeżych drożdży, coś mnie “przyćmiło” i nie zrobiłam zaczynu tylko wymieszałam tak jak Pani pisze w przepisie, czy ciasto może mi nie wyjść? dodam, że ładnie odchodziło od ręki a teraz odstawiłam do wyrośnięcia, wygląda na to, że wszystko jest ok jednak nie wiem czy to że nie zrobiłam zaczynu ma duże znaczenie? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Marysia.

Powinno wyrosnąć mimo wszystko, ale pewnie zajmie to więcej czasu. Proszę postawić je w naprawdę ciepłym miejscu (ale nie na kaloryferze) raczej gdzieś blisko i powinno być OK. 🙂

Super przepis, ale dla mnie, skórka z calej cytryny, to zdecydowanie za dużo. Smak i aromat cytryny dominują nad cynamonem. Niemniej jednak bułeczki wyśmienite! 🙂

Przepyszne! Robiłam wczoraj i do dziś zostały 3 które musiałam schować żeby dać córce do szkoły, Bo chciała je zamiast sniadania. Jutro też je będę piekła- tym razem większa ilość.pozdrawiam

Zapomniałam zapytac czy ma PAni jakieś równie szybkie I pyszne przepisy godne polecenia? Pytam o szybkie Bo mam w domu 4 miesieczne dziecko przy którym wiele nie da sie zrobić. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Pozdrawiam. Ania

Pani Aniu, proszę zajrzeć do muffinów, może znajdzie Pani coś ciekawego dla siebie, są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a do lunchboxu idealne. No i proszę również poszukać wśród chlebków bananowych, w domu tak często zostają przejrzałe banany a ciasto z nich upieczone można przechowywać przez kilka dni i nie traci ono swojej świeżości, to chyba idealne wyjście, kiedy na się po opieką maleństwo 🙂

Ja właśnie jestem na etapie wzrostu ciasta. Zrobiłem już z wielu przepisów, czas na przepis Pani Doroty. Wypowiem się za 2 godziny

Pani Doroto, przepis na Pani bułeczki cynamonowe strzelony w dziesiątkę! Pyszne, po prostu pyszne… Pozdrawiam serdecznie

Pani Doroto coś robię źle, ponieważ ciasto nie wyrasta a bułeczki wychodzą dość twarde. Czy ma Pani jakieś dodatkowe wskazówki dla mnie?

Jeśli ciasto nie wyrasta to albo użyła Pani zbyt ciepłego mleka do ciasta i ono zabiło drożdże, albo zbyt krótko zostawiła Pani ciasto do wyrastania. Istnieje również możliwość, że w pomieszczeniu było zbyt zimo i drożdże nie zaczęły pracować. Ciasta z drożdżami suchymi wyrastają dłużej niż te robione na zaczynie ze świeżych drożdży, więc warto dać im czas i poczekać żeby zaczęły pracować. Istnieje również bardzo niewielkie prawdopodobieństwo, że drożdże były stare i już nie działały, ale to raczej zdarza się rzadko, chociaż miałam taki przypadek. Proszę użyć do przygotowania ciasta składników w temperaturze pokojowej. Mleko powinno mięć przyjemną dla skóry temperaturę kiedy włoży Pani do niego palec nie może być gorące, ale i nie zimne, coś między 25-35 st.C. Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne podejście 🙂

Bułeczki cynamonowe, mimo swojej popularności w Ameryce Północnej, nie pochodzą ze Stanów. To tradycyjny szwedzki wypiek, a ich na oryginalna nazwa brzmi kanelbullar.

Ada, dziękuję za informację, dobrze wiedzieć 🙂 Lubię wiele szwedzkich potraw, a teraz jeszcze te bułeczki, super 😀

Mam w planach upiec te bułeczki, wyglądają cudnie. Mam pytanie, czy mogę zrobić ciasto, zawinąć i pokroić po czym schować do lodówki i upiec następnego dnia rano? Czy ciasto nadal będzie rosnąć w lodówce?

Witam, zrobiłam właśnie ciasto zgodnie z przepisem wszystko, czytam komentarze teraz i widzę, że ktoś pisze, że zapomniał o zaczynie… Jak to skoro w przepisie nie ma informacji o robieniu zaczynu?

Aniu, bo w tym cieście zaczynu nie robimy. Kiedy używamy suchych drożdży jak w tym przypadku, zaczyn nie jest potrzebny. Zaczyn robi się kiedy używamy drożdży świeżych 🙂

Pisze Pani by składniki dobrze wymieszać w misie miksera a dopiero później użyć haka do ciasta. Jakiej zatem końcówki Pani używa najpierw? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pierwsze podejście z suchymi drożdżami – ciacho nie urosło 🙁 dziś podejście nr 2 z drożdżami w kostce i sytuacja się powtarza! 1,5h a tu nic nie urosło. Jakaś podpowiedź?

Prawdopodobnie mleko było zbyt gorące i ,,zabiło” drożdże. Temperatura mleka powinna mieć 28-32 st.C. Następnie ciasto powinno wyrastać w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu, ale nawet temperaturze pokojowej po 1,5 h ciasto powinno przynajmniej ruszyć. Stawiam na zbyt ciepłe mleko. Proszę spróbować raz jeszcze. Trzymam kciuki 🙂

Powiedzcie czy ja cis źle zrobiłam. Upiekłam te bułeczki. Ciepłe były pyszne, jak wystygły -kamień. Czy obe nadają sie do jedzenia tylko na ciepło?

Następnego dnia bułeczki nie są oczywiście już tak puszyste jak w dniu pieczenia, ale zdecydowanie nie są ,,kamieniami”. Trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Ja nie smaruję ich przed pieczeniem jajkiem bo wtedy twardnieją bardziej niż bez smarowania, ale jeśli nie w tym problem to trudno mi zgadnąć. Jeśli chciałabyś odświeżyć bułeczki włóż je na 10 sec do mikrofali lub na 7-8 min do piekarnika nagrzanego do 100 st.C. to z pewnością je odświeży.

Nie smarowałam ich jajkiem przed pieczeniem. Juz spróbowałam odświeżania i wyszło nawet OK 🙂 Czy jest szansa ze ciasto urosło mi za bardzo przed pieczeniem i dlatego potem takie suche?

Troche przestraszyla mnie ta ilosc zjedzonych kalorii. 😉 ….. ale sprobuje zrobic, bo lubie takie ciastka cynamonowe z Lidla a ostatnio nie pieka. Mam pytanie, czy mozna byloby wykorzystac ciasto gotowe na pizze? Wtedy mozna szybciej miec juz gotowe? Czy moge prosic o odpowiedz na poczte, bo nie wiem, czy znajde te strone. Pozdrawiam

Gotowe ciasto na pizzę jest słone, a to tutaj jest to ciasto słodkie, delikatne i puszyste. Z gotowego ciasta to nie będzie to samo. Ja odradzam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »