0 0
Brownie Orzechowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brownie Orzechowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Prawdziwe amerykańskie brownie. Znalezione u Marthy Stewart. Nieco zmodyfikowałam przepis, głównie ograniczając ilość cukru a i tak brownie jest ,,nieziemsko” słodkie.
Spróbujcie, dodatkowa korzyść to przepiękny zapach, który wypełnia cały dom 🙂

 


Orzechowe Brownie 

Składniki:

  • 4 jajka (L)
  • 2/3 szklanki oleju (rzepakowego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów włoskich (mielonych)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. W misie miksera umieścić całe jajka, olej i cukier, miksować na wolnych obrotach przez ok. 10 min. Najlepiej użyć płaskiej końcówki, bo chcemy uzyskać lekką, delikatnie lejącą konsystencję a’la kogel mogel.
  3. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao i za pomocą miksera wymieszać tylko chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec wsypać orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać krótko.
  4. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 25 cm).
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 oC przez ok. 25-28 min.
  6. Studzić na kratce.

Zimne brownie posmarować masą kakaową.

Masa kakaowa

Składniki:

  • 1 jajko (L)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jajko dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem.
  2. W misie miksera zmiksować jako z 1 szklanką cukru aż powstanie lekka, jasna masa (ok.7-10 min)
  3. Pozostały cukier wymieszać z kakao, wsypać do masy i dokładnie zmiksować. Następnie wlać roztopione i wystudzone masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.
  4. Masą posmarować ciasto, pozostawić na ok. 20 min do stężenia.

 

(Visited 8 527 times, 1 visits today)

Dorota

Kluski Śląskie
previous
Kluski Śląskie – przepis z filmem
Kluski Lane na Mleku
next
Lane Kluski na Mleku – film jak zrobić
Kluski Śląskie
previous
Kluski Śląskie – przepis z filmem
Kluski Lane na Mleku
next
Lane Kluski na Mleku – film jak zrobić

13 komentarzy Ukryj

Szklanka orzechów (oczywiście bez łupin) mierzona przed siekaniem.
Ja siekałam w malakserze, niezbyt drobno, zdecydowanie można posiekać nożem, ale wtedy trzeba to zrobić dość dokładnie.

Zawsze myślałam, że prawdziwe brownie musi zawierać w sobie czekoladę… ;P

Ale takie kakaowe ciacho z orzechami to zdecydowanie coś dla mnie! ‘Koszę przepisa’! ;]]

Pozdrawiam!
N.

dzisiaj wypróbowałam ten Twój przepis – pierwszy raz robiłam brownie 🙂 zapach obłędny. mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować 🙂 dam znać!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »