• Home
  • Ciastka
  • Błyskawiczne Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami
Błyskawiczne Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Błyskawiczne Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami

Błyskawiczny i pyszny deser

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne i łatwe ciasteczka francuskie z serem i jabłkami.

Doskonałe na podwieczorek lub deser. Gotowe ciasto francuskie, do tego ser jak do nadziewania naleśników z serem i jabłka uprażone jak do szarlotki.

 

  • Ciastka z jabłkami
  • Ciasto z Jabłkami
  • Jabłka przepisy

MASĘ SEROWĄ z tego przepisu możemy użyć również do przygotowania naleśników z serem.

Na masę najlepszy będzie ser tłusty, u mnie mój ulubiony ze Strzałkowa, bardzo tłusty i kremowy, ale można użyć każdego innego sera.
Możecie skorzystać z sera sernikowego z wiaderka, ale wówczas nie dodawajcie już śmietany, bo ser i tak jest rzadki, a nie chcemy go bardziej rozrzedzać,
aby nie wypływał z ciastek w czasie pieczenia.

Masę serową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce.

PRAŻONE JABŁKA, najlepiej sprawdzają się tutaj kwaśne jabłka typu Szara Reneta lub Antonówka, ale każde inne jabłka będą również dobre. Jeśli użyjecie bardzo soczystych jabłek, należy prażyć je bez przykrycia, aby nadmiar soku wyparował.

Tak przygotowane jabłka możecie wykorzystać również do upieczenia szarlotki. Przepis na SZARLOTKI znajdziecie tutaj (klik) 

Jabłka prażone można również zawekować. Bardzo gorące prażone jabłka wkładamy do czystych słoików, zakręcamy, przewracamy ,,do góry nogami”, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jabłka są trwale zamknięty jeśli zakrętka jest ładnie wklęsła, to gwarantuje brak powietrza w słoiku.

Tak przygotowane jabłka przechowujemy w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, lub do nowego jabłkowego sezonu.
Z jabłek prażonych można upiec szarlotkę, ciastka francuskie, lub napełnić nimi naleśniki. Polecam to doskonały i bardzo łatwy do przechowywania sposób na przetwory z jabłek.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

Deser z Jabłkami Serem

Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami

Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
  • cukier puder do posypania ciastek

Masa Serowa:

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego ( u mnie ser ze Strzałkowa) 
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • skórka otarta z połowy cytryny

Jabłka Prażone:

  • ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
  • 2-4 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
(Visited 554 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Masy Serowej:

W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką cytryny. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.

2
Done

Przygotowanie Jabłek Prażonych:

Jabłka, najlepsza będzie Szara Reneta, umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.

Jabłka pokroić na kawałku (wielkość i kształt nie ma znaczenia), włożyć je do garnka, postawić na ogniu, wlać wodę, zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień do średniego i pod przykryciem dusić jabłka ok. 20-30 min., od czasu do czasu odkrywać i zamieszać.

Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Spróbujecie teraz czy smak, wam odpowiada, jeśli nie dodajcie cukier. Na średnim ogniu bez przykrycia gotujcie jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.

3
Done

Przygotowanie ciastek:

Ciasto francuskie rozwiną, jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić.
Ciasto pokroić na 9 równych kwadratów. Drugi kawałek ciasta również na 9 kawałków.

Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy porcję masy serowej i porcję jabłek. Sklejamy końce kwadratu po skosie. Lekko wyrównujemy brzegi.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten w który zawinięte było ciasto francuskie).

Każde ciastko smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wstawiamy do piekarnika.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiem

Ciastka pieczemy 18-20 min, do ładnego zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy przez kilka minut na kuchennej kratce.

Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy lekko ciepłe, lub po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Chili z Mięsa Mielonego
previous
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis
fajita z Kurczakiem i Warzywami
next
Fajita z Kurczaka z Warzywami – obiad w 30 min.
Chili z Mięsa Mielonego
previous
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis
fajita z Kurczakiem i Warzywami
next
Fajita z Kurczaka z Warzywami – obiad w 30 min.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię