Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Blogerki nie tylko gotują i prowadzą własne blogi, ale pojawiają się coraz częściej w programach telewizyjnych. Prowadzą warsztaty kulinarne i piszą książki. Kinga Paruzel jest jedną z takich właśnie dziewczyn.
Kinga Paruzel
,,Nie… zwykła kuchnia
bo każdy jest inny“
Wydawnictwo Burda Książki
Ilość stron: 260
Okładka: Twarda
Cena okładkowa: 49,90 zł.
Autorką, którą przedstawiam dzisiaj jest Kinga Paruzel gospodyni telewizyjnego programu kulinarnego i blogerka.
Dostajemy bardzo tradycyjną, podzielona na 5 działów, książkę kucharską. Zaczynamy od śniadań, dalej są zupy, dania główne, desery a kończymy na toaście z domowych nalewek. Ta książka niczym nie zaskakuje, ale jest jak zeszyt z przepisami odziedziczony po mamie. Znajdziemy w niej lubiane i popularne przepisy, rosół na kurzych korpusach, pieczoną szynkę czy bezę Pavlovej.
Dobre, sprawdzone i pewne.
Książka ,,Kuchnia nie..zwykła bo każdy jest inny” jest moim pierwszym zetknięciem z autorką. Zgaduję, że bliska jest jej kuchnia tradycyjna, bez wymyślnych i dziwacznych przepisów, chociaż zaciekawić nas mogą ,,Lody szpinakowe z czekoladą“. Jeśli szukacie książki, która pozwoli na przygotowanie znanych i lubianych przez domowników potraw, to na pewno tu je znajdziecie.
Książka jest jak blog, nie specjalizuje się w żadnym gatunku, proponuje to co ma najlepszego, to w czym autorka czuje się najpewniej. Dla mnie największym atutem tej książki są zdjęcia Kingi i Adama Paruzel. Każdy ze 100 przepisów opatrzony jest zdjęciem, potrawy. Bardzo to lubię, od razu wiem jak powinno wyglądać danie, które postanowię przygotować.
Książka odpowiednia dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni i szukających tradycyjnych potraw.
+
_
- Czytelna, lewa strona przepis, prawa zdjęcie potrawy
- Przy każdym przepisie informacja o czasie przygotowania i ilości porcji
- Na końcu każdego przepisu różne warianty podania lub urozmaicenia dania
- Na końcu książki tabela miar i wag, oraz słowniczek pojęć
- W kilku przepisach powtarzają się te same zdjęcia
- Żadnych zaskakujących przepisów, nowości, ciekawostek