Biszkopty kokosowo-cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkopty kokosowo-cytrynowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Lekkie i bardzo smaczne, małe biszkopty. Pyszne na ciepło. Przechowywane w szczelnym pojemniku, nawet kilka dni zachowują świeżość. Polecam!

    BISZKOPTY KOKOSOWO-CYTRYNOWE

    Składniki:

    • 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
    • 3 duże jajka (L)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
    • skórka otarta z jednej i sok z połowy cytryny
    Sposób przygotowania:
    1. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Formę do babeczek, smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
    2. Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i na szybkich obrotach miksujemy do czasy kiedy powstanie jasna i puszysta masa (6-7 min).
    3. Następnie do masy wlewamy masło, skórkę i sok z cytryny, miksujemy.
    4. Na koniec wsypujemy mąki i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia składników.
    5. Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości, w czasie pieczenia urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 min., do suchego patyczka*
    6. Upieczone ciastka studzimy przez 10 min w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
    Można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne i słodkie.

    Smacznego!

    (Visited 192 times, 1 visits today)

    Dorota

    Tort Bezowy
    previous
    Tort Bezowy
    next
    Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem
    Tort Bezowy
    previous
    Tort Bezowy
    next
    Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem

    5 komentarzy Ukryj

    Pozostaw odpowiedź Dzikowiec Anuluj pisanie odpowiedzi