Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lekkie i bardzo smaczne, małe biszkopty. Pyszne na ciepło. Przechowywane w szczelnym pojemniku, nawet kilka dni zachowują świeżość. Polecam!
BISZKOPTY KOKOSOWO-CYTRYNOWE
Składniki:
- 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 3 duże jajka (L)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- skórka otarta z jednej i sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Formę do babeczek, smarujemy masłem i posypujemy mąką.
- Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i na szybkich obrotach miksujemy do czasy kiedy powstanie jasna i puszysta masa (6-7 min).
- Następnie do masy wlewamy masło, skórkę i sok z cytryny, miksujemy.
- Na koniec wsypujemy mąki i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości, w czasie pieczenia urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 min., do suchego patyczka*
- Upieczone ciastka studzimy przez 10 min w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne i słodkie.
Smacznego!
(Visited 286 times, 1 visits today)
5 komentarzy Ukryj
Wyglądają przepysznie! aż chciałoby się sięgnąć po jednego:)
Wygladaja pieknie i bardzo delikatnie. Podoba mi sie dodatek kokosa, podejrzewam, ze nadaje biszkoptom intrygujacy smak 🙂
Rzekłabym, że bardzo intrygujący:)))
Przepięknie wyszły!
wyglądają przepysznie!