0 0
Biszkopty kokosowo-cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkopty kokosowo-cytrynowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lekkie i bardzo smaczne, małe biszkopty. Pyszne na ciepło. Przechowywane w szczelnym pojemniku, nawet kilka dni zachowują świeżość. Polecam!

BISZKOPTY KOKOSOWO-CYTRYNOWE

Składniki:

  • 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 duże jajka (L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • skórka otarta z jednej i sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Formę do babeczek, smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
  2. Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i na szybkich obrotach miksujemy do czasy kiedy powstanie jasna i puszysta masa (6-7 min).
  3. Następnie do masy wlewamy masło, skórkę i sok z cytryny, miksujemy.
  4. Na koniec wsypujemy mąki i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  5. Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości, w czasie pieczenia urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 min., do suchego patyczka*
  6. Upieczone ciastka studzimy przez 10 min w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne i słodkie.

Smacznego!

(Visited 286 times, 1 visits today)

Dorota

Tort Bezowy
previous
Tort Bezowy
next
Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem
Tort Bezowy
previous
Tort Bezowy
next
Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »