• Home
  • Ciasta
  • Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najpopularniejszy klasyczny biszkopt na tort, robi się go bardzo łatwo  i zawsze się udaje, jest słodki i puszysty.

Mój przepis na biszkopt to dopiero początek, chociaż można podać go jako deser z dodatkiem dżemu.

Znakomity jako baza do tortów i tym właśnie u mnie jest.

Jeśli biszkopt będzie wykorzystany do przełożenia najlepiej zostawić go na całą noc w lodówce, zawinięty w folię spożywczą, żeby nie wysechł. Tylko taki tort, dokładnie wystudzony, a nawet schłodzony będzie się pięknie kroił, bez kruszenia. Dlatego osoby, które profesjonalnie zajmują się robieniem tortów, zawsze pieką biszkopty dzień lub dwa dni wcześniej, przed ostatecznym składaniem tortu.

Sprawdźcie same, jak dużą różnicę robi przechowanie ciasta przez noc przed krojeniem.

Polecam 🙂

 

Biszkopt Klasyczny do Tortów

 

Biszkopt Klasyczny

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Biszkopt klasyczny – sposób przygotowania:

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.

Mąki i sól łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek i  delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera.

Masę na biszkopt przekładamy do tortownicy. Tortownica 22 cm, tylko dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-35 min (do suchego patyczka).

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do uchylonego piekarnika
i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt z formy, dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża.

Smacznego.

 

 

Biszkopt na Tort

 

Biszkopt do Tortu

Biszkopt przechowujemy zawinięty, szczelnie w folię spożywczą.

 

 

Biszkopt Rzucany

Biszkopt można podzielić na dwa, lub trzy blaty.

 

 

(Visited 4 094 times, 1 visits today)

Dorota

Babka Marmurkowa
previous
Babka Marmurkowa – przepis z filmem
Sernik Krakowski
next
Sernik Krakowski – przepis z filmem
Babka Marmurkowa
previous
Babka Marmurkowa – przepis z filmem
Sernik Krakowski
next
Sernik Krakowski – przepis z filmem

2 komentarze Ukryj

Witaj, ciekawe masz przepisy, ale ten to typowy na babkę – biszkopt pieczemy bez mąki ziemniaczanej, ja daję 6 jaj, 15 dkg cukru i 15 dkg mąki i to jest prawdziwy biszkopt – sprubój a wiem to od mojej mamy, która była mistrzynią w pieczeniu i gotowaniu (wesela,prymicje, komunie itd)przepis na babkę to 4 jajka, 20 dkg cukru i po 15 dkg mąki ziemn. i tortowej. Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Kuchnia Doroty Anuluj pisanie odpowiedzi