Biszkopt kawowy na tort

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkopt kawowy na tort

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Biszkopt na tort z dodatkiem naturalnej, drobno mielonej kawy, może być bazą do tortu tiramisu lub do tortu z kawowym kremem.

 Bardzo łatwy do upieczenia, zawsze się udaje i pięknie wyrasta.
Ważne: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, daje to gwarancję sukcesu.

Polecam.

 

Biszkopt kawowy na tort

Składniki na biszkopt kawowy:

  • 5 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy

Sposób przygotowania biszkoptu kawowego:

Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg).

Żółtka oddzielić od białek.

W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista.

Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kawę, wymieszać.
Do piany wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka).

Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy.

Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię.

Smacznego 🙂

 

Zimny biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty.

Biszkopt na tort upieczony w 20 cm formie, można podzielić na 3 części
Biszkopt na tort kroimy po całkowitym wystygnięciu, przy pomocy długiego ostrego noża

TORT TIRAMISU przepis do którego użyjemy Biszkoptu Kawowego

tort-tiramisu-1

 

 

Więcej przepisów na torty znajdziecie tutaj

tort-z-malinami-czekoladowy

 

 

(Visited 13 570 times, 8 visits today)

Dorota

Makaron z Łososiem
previous
Makaron z Łososiem w Sosie z Mascarpone
next
Muffinki bananowo czekoladowe
Makaron z Łososiem
previous
Makaron z Łososiem w Sosie z Mascarpone
next
Muffinki bananowo czekoladowe

11 komentarzy Ukryj

Wypróbowałam ten przepis, tylko zamiast mąki pszennej dałam mąkę gryczaną. Ciasto wyszło bardzo pyszne. Polecam.

Pierwszy mój biszkopt o takim smaku, bardzo udany,wyrośnięty, nic nie opadł, u mnie jako jeden z blatów w torcie makowym z masą kawową.

Do biszkoptu używamy drobno mielonej kawy naturalnej. Oczywiście po upieczeniu czujemy smak kawy w cieście, ale nie czuje się grudek kawy.

Skomentuj Bożena Anuluj pisanie odpowiedzi