0 0
Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, delikatne i naprawdę bardzo proste do zrobienia Biskwity z Bitą Śmietaną i kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek. Idealne połączenia słodkich i kwaśnym smaków.

Biskwity kojarzą mi się z naszymi wakacjami nad polskim morzem. od lat kupujemy je każdego ranka w maleńkiej piekarni. Mój Tadzio zawsze kiedy wspomina wakacje to w tych najmilszych wspomnieniach pojawiają się właśnie biskwity. Nasze wakacyjne ciastka mają nadzienie z delikatnego kremu budyniowego, ale w domu zawsze robię je z bitą śmietaną.

Tym razem pierwszy raz użyłam nowości, czyli śmietany 42%. śmietana ubiła się doskonale, była sztywna i biskwity po nocy w lodówce nie były ani trochę rozmiękłe. Z pewnością to doskonały produkt
do wypieków, które są przygotowywane dzień wcześniej i muszą w lodówce czekać aby być zjedzone. Oczywiście 42% tłuszczu to dość dużo kalorii i na pewno nie będę używała tej śmietany zbyt często,
ale w wyjątkowych okazjach zdecydowanie się sprawdza.

Upieczone biszkoptowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i od razu, kiedy są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy od papieru, szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki na pół i odkładamy
do wystygnięcia.
Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu i na brzegach, dlatego ważne jest, aby śpieszyć się ze złożeniem ich na pół.

Ciastka można przechowywać w lodówce. Biszkopt łatwo obsycha dlatego można ciastka przykryć folią spożywczą. Dla mnie w dzień po upieczeniu i napełnieniu biskwity są przepyszne,
lepsze niż w dniu zrobienia.

Polecam, są eleganckim i pysznym deserem, możemy podać je nawet po bardzo wykwintnym obiedzie lub kolacji.

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Składniki na 12 szt. biskwitów:

  • 3 jajka (L) białka i żółtka osobno
  • 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
ponadto:
  • 12 łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek
  • 250 ml. śmietany kremówki 36% lub 42 % (u mnie 42%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder do oprószenia biskwitów

Sposób przygotowania biskwitów:

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. grzałki góra /dół. 

Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować kółka
o średnicy max. 10 cm. Kółka rysujemy w dużej odległości bo ciasto w trakcie pieczenia rośnie.

Do misy miksera włożyć białka i miksować na wysokich obrotach, kiedy piana będzie średnio sztywna w trzech partiach wsypać cukier, bardzo dokładnie miksować ok. 2 min.  po każdym dodaniu cukru, na koniec wsypać cukier wanilinowy. Powinna powstać lśniąca i sztywna piana. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.  Kolejne dodajemy dopiero kiedy wcześniejsze dokładnie się połączyło z pianą. Cały czas miksujemy i kolejno wlewamy ocet,
a następnie olej.

Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsypujemy do piany i całość miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

Łyżką nakładamy na papier porcję ciasta i lekko rozprowadzamy do narysowanym okręgu.

Pieczemy 5-7 min, do lekkiego zrumienienia.

Wyjmujemy i od razu, kiedy ciastka są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy je od papieru szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki, delikatnie na pół i odkładamy do wystygnięcia.
Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu, dlatego trzeba składać je gorące.

Pieczemy kolejne porcje omlecików i składamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ciastka stygną przygotowujemy bitą śmietanę:

Bardzo zimną kremówkę, najlepiej taką, która 30 min wcześniej stała w zamrażalniku, wlewamy
do misy, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksujemy, do chwili kiedy stanie się gęsta, a na powierzchni będą tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu.

Zimne biszkopty lekko rozchylamy i smarujemy porcją dżemy, a następnie układamy lub wyciskamy kilka kleksów z bitej śmietany. Odkładamy.

Biskwity można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą, jeśli ich nie przykryjemy wierzch lekko wyschnie, ale biskwity wciąż będą pyszne.

Smacznego 🙂

  • Biskwity
  • Biskwity z Bitą Śmietaną
  • Ciastka z Bitą Śmietaną
Biszkopty na Biskwity
Na papierze rysujemy kółka i na nich rozprowadzamy ciasto.
Biszkopciki na Biskwity
Upieczone i gorące biszkopciki odcinamy od papieru szerokim nożem.
Biskwity Przepis
Biszkopty składamy na pół i odkładamy do wystygnięcia.

Przepis na pyszny i elegancki deser z bitą śmietaną, czyli Ptysie znajdziecie tutaj: 

Ptysie z Bitą Śmietaną

 

 

Przepis na delikatne Pączki Serowe, które zawsze możecie podać na deser, znajdziecie tutaj: 

Pączki Serowe

(Visited 14 031 times, 1 visits today)

Dorota

Pieczone Pączki
previous
Pączki Pieczone Cytrynowe
next
Tort Waniliowa Pianka
Pieczone Pączki
previous
Pączki Pieczone Cytrynowe
next
Tort Waniliowa Pianka

4 komentarze Ukryj

42% śmietana jest do kupienia w Biedronce. To śmietana w małym kubeczku z fioletową etykietą 🙂

O!! Dziękuję bardzo za informację. I dziękuję za wspaniałe przepisy. Korzystam często z wielu Pani wspaniałych przepisów. Pozdrawiam.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »