0 0
Baleron Domowy z Szynkowaru

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Baleron Domowy z Szynkowaru

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zdrowa i smaczna domowa wędlina dla całej rodziny. Taki domowy baleron robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy zaledwie kilka składników i doskonała wędlina jest gotowa. Ja robię wędliny w niewielkich porcjach 500-700 g mięsa maksymalnie, bo takie porcje zjadamy w ciągu 2-3 dni.

Baleron podobnie jak każdą inną wędlinę można z powodzeniem mrozić, należy wcześniej bardzo dokładnie ją wystudzić. Wędlinę domową zawijamy najpierw w papier do pieczenia,a następnie wkładamy do torebki do mrożenia i tak przygotowany pakunek wkładamy do zamrażalnika.

Więcej pomysłów na domowe wędliny znajdziecie tutaj (klik) 

 

baleron copy

Baleron Domowy

Składniki:

  • 600-700 g schabu karkowego

  • 2 małe listki laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu czarnego

  • 3 łyżki soli peklowej

  • ok. 2,5 l wody

 

Przepisy na Domowe Wędliny 

 

Sposób przygotowania domowego baleronu:

W garnku zagotować wodę z przyprawami, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe (bez soli peklowej). Gotować ok. 10 min., wyłączyć gaz, wsypać sól peklującą, zamieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mięso umyć, ponakłuwać gęsto najlepiej patyczkiem do szaszłyków,. Włożyć schab do zimnej zalewy i odstawić na min. 48 h w zimne miejsce (może być lodówka), mięso musi być całkowicie zanurzone.
Obracać mięso co 12h nawet jeśli jest całkowicie zanurzone w zalewie.

Wyjąć mięso z zalewy, włożyć do siatki wędliniarskiej, nie jest to konieczne, ale mięso ładniej się formuje.

Przygotować szybkowar, mięso włożyć w siatkę, a następnie w specjalny woreczek foliowy do gotowania mięsa. Umieścić schab w szynkowarze zgodnie z instrukcją, ale tak, żeby przecięcie schabu było na górze i na dole. Wkłuć termometr jeśli mamy go na wyposażeniu, zdecydowanie pomaga w kontrolowaniu temperatury.

Do dużego garnka wstawiamy szybkowar i zalewamy gorącą wodą do min. 3/4 wysokości szybkowara.

Parzymy baleron w 78-80 st.C. przez 2-2,5 h do momentu kiedy mięso osiągnie temp. 60 st.C. 

Po zakończeniu przenia, wyłączamy płomień pod garnkiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy szynkowar z garnka, a baleron z szynkowara.

Odstawiamy wędlinę na noc do lodówki.
Rano wędlina jest gotowa.

Smacznego 🙂

 

 

  • domowy-baleron
  • wedlina-domowa
  • wedlina-domowa-1

 

 

Przepisy z filmem na domowe OBIADY

 

 

 

 

(Visited 9 028 times, 2 visits today)

Dorota

Kuchnia Polska – Przepisy
previous
Weekendowe Menu cz. 29 – Domowe Przepisy
next
Ciasto kręcone z rabarbarem
Kuchnia Polska – Przepisy
previous
Weekendowe Menu cz. 29 – Domowe Przepisy
next
Ciasto kręcone z rabarbarem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »