Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Bakłażany Faszerowane Pieczone w Sosie Pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bakłażany Faszerowane Pieczone w Sosie Pomidorowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

     

    Bakłażan faszerowany mielonym mięsem i zapieczony w intensywnie pomidorowym sosie. Doskonały na obiad lub ciepły lunch, chociaż ja faszerowane bakłażany lubię również na zimno.

    Dodatkiem do bakłażana może być sałata z rukoli i pomidorów lekko skropiona oliwą, można również podawać go ze świeżym pieczywem. Właściwie to danie uniwersalne, trochę inna wersja naszych klasycznych gołąbków.

    Ja podaję bakłażana faszerowanego posypanego obficie parmezanem.

    Polecam 🙂

     Bakłażan Faszerowany

     

    Bakłażany Faszerowane

    Składniki:

    • 2 duże bakłażany
    • 1 cebula
    • 1 kg mięsa mielonego (od szynki)
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • Sól
    • Pieprz
    • Po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 mała wysuszona papryczka chili (z pestkami) lub 1 łyżeczka kruszonej chili
    • Olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia faszerowanego bakłażana:

    1. Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół i łyżką wydrążyć środek (powinny wyglądać jak na jednym ze zdjęć).
    2. Miąższ z bakłażana pokroić w sporą kostkę, oprószyć solą, położyć na sicie i odstawić na 10-15 min, aby odciekł.
    3. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na średnio gorący olej wrzucić 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, pokruszoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie przyprawy smażyć na małym ogniu, przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Wtedy dodać posiekaną cebulę i odciśnięty miąższ z bakłażana. Smażyć prze ok. 5 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę i bakłażana przełożyć do osobnego naczynia.
    4. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Do mięsa dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i suszone oregano i bazylię, dokładnie wymieszać (można dodać więcej pomidorów), smażyć ok. 5 min na małym ogniu.
    5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
    6. Połówki bakłażanów napełnić mięsnym farszem, zalać sosem pomidorowym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40-45 min.
    7. Posypać tartym parmezanem.

    Podawać z dodatkiem sałaty.

    Sos pomidorowy:

    • 1 duży słoik przecieru pomidorowego (180 ml.)
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 garść świeżych listków bazylii
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
    • Sol i pieprz
    • Olej do smażenia
    Sposób przygotowania sosu pomidorowego:
    1. W średnim garnku rozgrzać olej, podsmażyć sól, pieprz, drobno posiekany czosnek. Kiedy przyprawy zaczną delikatnie pachnieć wlać przecier pomidorowy wymieszany z wodą lub bulionem. Dokładnie wymieszać. Wsypać cukier i suszone zioła.
    2. Spróbować, jeśli to konieczne doprawić, solą lub pieprzem.
    3. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 min.
    4. Na koniec wrzucić drobno posiekane listki bazylii, wymieszać.

    Sos jest gotowy, można zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

    Smacznego 🙂

     

     

     Bakłażan Faszerowany

     

     

    Bakłażan Faszerowany Mięsem

     

     

     

     


    Pieczone warzywa

    (Visited 367 times, 1 visits today)

    Dorota

    Domowe Burgery
    previous
    Domowe Hamburgery
    next
    Chia Pudding z Mango
    Domowe Burgery
    previous
    Domowe Hamburgery
    next
    Chia Pudding z Mango

    4 komentarze Ukryj

    Ależ bym chętnie wróciła znów nad morze, choć od mojego pobytu tam minął niecały miesiąc… Czy w Kuźnicy psy są mile widziane na plaży?
    Bakłażany wyglądają rewelacyjnie, intensywnie pomidorowo. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 🙂

    Drogi Mopsie, psy w Kuźnicy są tak samo kochane i wyczekiwane jak ich państwo 🙂 Na naszej plaży jest ich zawsze kilkanaście i nigdy nikomu nie przyszło do głowy wprowadzać jakich głupich zakazów 🙂 Może kiedyś do zobaczenia na Helu 🙂

    Pozostaw odpowiedź Kuchnia Doroty Anuluj pisanie odpowiedzi