0 0
Babka Piaskowa Lekka jak Puch

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Piaskowa Lekka jak Puch

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Coś dla miłośników ciasta piaskowego i lekkich, czystych ciast. Baka piaskowa swoją nazwę bierze od sypkości i kruchości. Duża ilość mąki ziemniaczanej powoduje że ciasto nie jest zbite, ale wilgotne i delikatne. Ciasto piaskowe doskonale smakuje z masłem i dżemem, można podawać je nie tyko na deser, ale i na śniadanie lub podwieczorek.

To ciasto piaskowe jest niezwykle lekkie i smaczne, łatwe do upieczenia i właściwie zawsze się udaje. Pamiętajmy jednak, aby składniki wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, powinny mieć temperaturę pokojową.

Moją babkę piaskową piekłam w silikonowej formie, ale oczywiście można użyć każdej innej, dobrze jednak, aby miała komin, wtedy ciasto upiecze się równomiernie.

Ciasto piaskowe po całkowitym wystudzeniu przechowujcie w szczelnym pojemniku, a będzie świeże do 3 dni.

Polecam 🙂


Babka Piaskowa

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 210 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Dużą formę z kominkiem posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Piekarnik rozgrzać do 160 oC (termoobieg)

Mąki i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i przesiać.

W misie miksera zmiksować całe jajka. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa, pod koniec miksowania dodawać cukier w 4-5 częściach, po każdym dodaniu zmiksować bardzo dokładnie.

Do masy wsypać przesiane mąki i skórkę pomarańczową, dokładnie, ale krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników (najwygodniej będzie to zrobić przy użyciu płaskiej końcówki (klik))

W międzyczasie masło włożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia.

Wrzące masło wlać ostrożnie do ciasta, krótko na najwolniejszych obrotach wymieszać tylko do połączenia się składników.

Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika.

Piec ok. 40-45 min lub dłużej do ,,suchego patyczka” .

Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na 10 min. następnie wyjąć i studzić na kratce.

Ciasto z foremki wyjmować bardzo ostrożnie bo jest niezwykle lekkie i delikatne.

Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodkie.

 

Smacznego !!!

Ciasto Piaskowe
(Visited 24 701 times, 1 visits today)

Dorota

Makaron ze Szpinakiem i Ricottą
previous
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym
Zupa Fasolowa
next
Zupa Fasolowa – Fasolówka
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą
previous
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym
Zupa Fasolowa
next
Zupa Fasolowa – Fasolówka

10 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »