Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wszystkim kojarzył się z domowym ciepłem i tradycyjnymi polskimi świetami.
Tradycyjna Babka Drożdżowa z Rodzynkami
Forma: okrągła babka z kominkiem 25 cm.
Składniki na babkę drożdżową:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- Pół szklanki letniego mleka (ok. 125 ml)
- 1 duże jajko
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 70 g cukru
- Cukier waniliowy
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Zaczyn drożdżowy:
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
1. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól na koniec wlać roztopione masło.
2. Wyrabiać (mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1 – 1,5 h).
4. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać rodzynki i skórkę z cytryny wymieszać.
5. Przełożyć do formy. U mnie forma w kształcie babki z kominkiem.
6. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na ok. 30 – 40 minut.
7. Po napuszeniu wstawić do nagranego piekarnika.
8. Pieczemy ok. 35 min do ,,suchego patyczka”.
9. Ciasto studzimy w foremce. Po wystygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze Ukryj
Pięknie wygląda. 🙂
bardzo ladna babeczka:)