0 0
Babka czekoladowo pomarańczowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka czekoladowo pomarańczowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo smaczna, wilgotna babka z delikatną nutą pomarańczy. Idealna na niedzielny, poobiedni deser. 
Polecam:)

Babka czekoladowo pomarańczowa 

Składniki:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej 

  • 130 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być również grecki)
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

Na lukier

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 165 oC.
  2. Sypkie składniki połączyć i wymieszać. 
  3. Masło utrzeć na jasną puszystą masę, pod koniec miksowania dodać cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie zmiksować. 
  4. Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. 
  5. Następnie na przemian dodawać mąkę i jogurt w trzech częściach, pamiętając aby dodawanie zacząć i zakończyć mąką. Zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do silikonowej foremki z kominem. 
  7. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 55-65 min, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
  8. Wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjąć. 

Zimne ciasto polać lukrem pomarańczowym.

Lukier:

  1. Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy i dokładnie wymieszać. 
  2. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze odrobinę soku, jeśli jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. 

Smacznego!

(Visited 414 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Łosoś grillowany w orientalnej marynacie
next
Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą
previous
Łosoś grillowany w orientalnej marynacie
next
Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą

7 komentarzy Ukryj

Ale piękne ciasto i na pewno tak też smakuje! Gratuluję wspaniałego bloga oraz przepięknych zdjęć, od których nie mogę oderwać oczu! 🙂
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »