0 0
Babka czekoladowa delikatna jak puch

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka czekoladowa delikatna jak puch

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To niezwykle delikatne i lekkie ciasto o intensywnie czekoladowym smaku. Może również stanowić bazę do tortów czekoladowych. Intensywnie rośnie i wymaga dużej formy, lub tak jak ja zrobiłam, podzielenia na dwie mniejsze. 

Teraz mam jedną babkę dla nas a drugą obdaruję przyjaciół 🙂 

Polecam. 
 
ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis

 

Delikatna babka czekoladowa 

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania ciasta:

Dużą formę do babki lub dwie małe posmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić.  

W garnuszku podgrzać olej, cukier, wodę i kakao (4 pierwsze składniki z listy) nie gotować, doprowadzić jedynie do rozpuszczenia się cukru, mieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.

Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić. 
 
Białka umieścić w misie miksera i ubijać końcówką do ubijania piany, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować. 
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy. 
Mikser ciągle ustawiony na najwolniejszych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą, miksować tylko do połączenia składników. 
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. 
Piec w 175 st. C, przez ok.30-35 min, do suchego patyczka, czas pieczenia zależy od wielkości foremki, w jednej dużej pieczemy ok. 45-50 min. Ja piekłam w dwóch mniejszych formach (30 min)
Studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min,
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto delikatnie wyjąć i przełożyć na paterę. 
 
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

 
 
ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis
ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis
 
(Visited 139 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Dzień Dziecka od kuchni :)
next
Tort czekoladowo truskawkowy
previous
Dzień Dziecka od kuchni :)
next
Tort czekoladowo truskawkowy

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię