0 0
Babeczki Tiramisu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Tiramisu

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne kawowe Babeczki z Kremem Tiramisu.

Delikatne, lekkie z kremem kawowym z serka mascarpone. Idealny deser na Dzień Matki i na każdą inną wyjątkową okazję. Babeczki robi się naprawdę łatwo i szybko, a smakują fantastycznie.

Wśród składników znajduje się oczywiście dużo kawy, ale używając kawy Inki macie pewność, że babeczki spokojnie mogą jeść wszyscy nawet dzieci.
Smak kawy jest wyraźnie wyczuwalny, ale nie dominuje w cieście.

Babeczki ozdabiamy delikatnym, lekkim kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, to przepyszny krem, który można wykorzystać nie tylko do babeczek, ale i do przygotowania tortów czekoladowych.

Babeczki bardzo dobrze się przechowuje, trzeba jednak trzymać je w lodówce, ale mogą w niej stać przez całą noc i być podane dzień po upieczeniu.

To naprawdę deser idealny. Polecam 🙂

 

Babeczki Tiramisu

Babeczki Tiramisu

Składniki na 12 dużych babeczek:

  • 120 g miękkiego masła
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki suchej kawy Inki 
  • 2 jajka (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kako
  • 1/4 szklanki suchej kawy Inki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem kawowy:

  • 1 szklanka zimnej kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy Inki

Sposób przygotowania babeczek tiramisu:

przygotowanie ciasta:

W misce rozpuścić masło, kakao i kawę Inkę, dokładanie wymieszać, odstawić.
W dużej misce umieścić cukier, jajka, cukier wanilinowy i zmiksować, żeby powstała jasna masa.
Dodać jogurt i zmiksować do połączenia.

Mąkę, kakao, kawę i sol, przesiać.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 

Papilotki umieścić w formie do muffinów, lub przygotować kartonowe foremki.
Foremki napełnić ciastem.

Piec w gorącym piekarniku 12-15 min do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.

Przygotowanie kremu:

W misce zmiksować kremówkę z cukrem pudrem, po chwili ok. 2 min dodać kawę, miksować. Kiedy kremówka zacznie gęstnieć dodać mascarpone i zmiksować do chwili, aż powstanie gęsty krem.

Odstawić do lodówki jeśli musimy czekać, aż babeczki wystygną.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Na zimne babeczki wyciskać porcje kremu kawowego, posypać cukrową posypką.

Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Kawa Inka
  • Babeczki z Kremem Tiramisu
  • Babeczki z Kremem Tiramisu
  • Babeczki z Kremem Tiramisu
(Visited 563 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Weekendowe Menu nr.6
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu – cz. 8
previous
Weekendowe Menu nr.6
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu – cz. 8

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »