0 0
Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne babeczki pomarańczowo-mandarynkowe, na ciepło po prostu cudo!!! Dzieci powinny być zachwycone, moje było:) 
Lekko zmodyfikowałam przepis, który znalazłam u Domi .
Polecam!!!

Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe

Składniki na 18 babeczek:

  • 260g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2 duże mandarynki
  • 170g cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 130g miękkiego masła
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Pomarańczę i mandarynki bardzo dokładnie myjemy, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich oczkach tarki, białą część usuwamy i wyrzucamy. Owoce miksujemy lub bardzo drobno siekamy, powinniśmy otrzymać gęstą pulpę owocową.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, formę sylikonową lekko smarujemy masłem.
  3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy.
  4. W misie miksera, łączymy jajka z cukrem i ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami masło ( mogą zrobić się grudni, ale to nie przeszkadza). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy zmiksowane owoce z olejkiem pomarańczowym, miksujemy jeszcze chwilę. 
  5. Przesianą mąkę wsypujemy do masy owocowo-maślanej i mieszamy do połączenia się składników. 
  6. Ciastem napełniamy przygotowane formy i wstawimy do gorącego piekarnika na 15 min. Pieczemy do suchego patyczka. 
  7. Wyjmujemy i studzimy w formie, na kratce . 

Można polukrować czy posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne. 

Smacznego!

    Owocowe ciasta zimowe
    (Visited 276 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Drożdżówki z cytrynowym serem
    Tort Bezowy
    next
    Tort Bezowy
    previous
    Drożdżówki z cytrynowym serem
    Tort Bezowy
    next
    Tort Bezowy

    3 komentarze Ukryj

    Podobają mi się takie kolory jak na pierwszym zdjęciu. Są niesamowicie pozytywne. A skoro można jeszcze jeden z tych kolorów zjeść, to ja już nie mam nic do dodania. No może tylko, że świetne wyczucie smaków.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »