0 0
Babeczki na bal karnawałowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki na bal karnawałowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
W szkole mojego synka odbywa się dzisiaj bal karnawałowy!!! Już kilka dni temu Tadzio uprzedził, że chce na bal zabrać coś słodkiego dla koleżanek i kolegów:) Przemyślałam sprawę bardzo poważnie bo ,,Nasze” dzieci z 1b., nie wszystkie słodycze lubią, ale babeczki zawsze znikały w mgnieniu oka.
Tak więc babeczki  w dwóch smakach, czekoladowe i maślano-pomarańczowe.
Mój ninja pomaszerował dziś do szkoły z absolutnym zachwytem na buzi, ubrany we ,,wspaniały” poliestrowy strój z chińskim znakiem na plecach i dwoma pudłami babeczek pod pachą:)
Zadowolone dziecka, BEZCENNE:)))
Trzymajcie kciuki, żeby babeczki smakowały:)
Babeczki pomarańczowe

Składniki na 12 babeczek :

  • 130 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 2 – 3 łyżki mleka (3,2%)
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Formę na 12 muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 oC. 
  2. Masło utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę, dodać cukier i dalej ucierać.
  3. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym do połączenia się składników.
  4. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać do masy maślanej. Dokładnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
  5. Formę wyłożoną papilotkami napełnić ciastem, wstawić go gorącego piekarnika i piec ok.  15 -20 min do suchego patyczka. Studzić w formie ok. 15 min a następnie wyjąć i studzić na kratce.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać cukrową posypką (dzieci z pewnością będą zachwycone:)

 

Babeczki czekoladowe

 

Składniki na 12 babeczek:
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka (3,2%)
  • 55 ml masy karmelowej (może być kremówka 36%)

Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Mąkę, proszek i kakao przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
  2. Masło utrzeć za pomocą miksera na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia się składników.
  3. Do masy dodać suche składniki + mleko i kremówkę, wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
  4. Papilotki napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 min do suchego patyczka.
  5. Wyjąć i studzić na kratce w formie, po 15 min wyjąć i wystudzić.
Udekorować kremem maślanym lub cukrem pudrem.
Smacznego!
(Visited 860 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kurczak pieczony z warzywami
next
Tarta Cytrynowa
previous
Kurczak pieczony z warzywami
next
Tarta Cytrynowa

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »