0 0
Babeczki Marchewkowe z Kremem Twarożkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Marchewkowe z Kremem Twarożkowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne babeczki marchewkowe z serkiem śmietankowym. Pomysł na deser lub drugie śniadanie. Szybkie i bardzo łatwe do upieczenia. Składniki można modyfikować, zamiast rodzynek można użyć moreli, daktylu lub innych ulubionych bakalii. Do przygotowania ciasta należy używać składników w temperaturze pokojowej.

Krem twarożkowy zrobiłam z dwóch rodzajów serków śmietankowych Almette i Bielucha, ale możecie użyć każdego innego serka, uważajcie jednak, żeby nie były one zbyt słone. Kremu twarożkowego nie miksujemy, a jedynie mieszamy, żeby nie rozbić go zbyt mocno. Krem twarożkowy musi być na tyle gęsty, żeby dało się go swobodnie rozsmarować na babeczka, ale żeby nie spływał z ciastek.

Jeśli chcecie przechowywać babeczki należy bardzo dokładnie je wystudzić i bez kremu przechowywać w szczelnym pojemniku, kremem smarujemy ciastka przed samym podaniem.

Polecam babeczki są pyszne 🙂

B

Babeczki Marchewkowe z Twarożkiem

Składniki na 18 szt.:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • zapach waniliowy
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 2 1/4 szklanki startej drobno marchewki (ok. 200 g czyli ok. 2 dużych marchewek)
  • 1/2 szklanki startego drobno jabłka (ok. 1.2 dużego Ligola)
  • 1 szklanka orzechów (u mnie po połowie laskowe i włoskie)
  • 1 szklanka bakalii (u mnie po połowie żurawina i rodzynki)
ponadto:
  • 2 serki śmietankowe (u mnie Almette)
  • 2 serki śmietankowe (u mnie Bieluch)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania babeczek marchewkowych:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.

Cukier, jajka, olej i zapach miksujemy na puszystą jasną masę.
Mąkę, sodę, sól, cynamon łączymy, mieszamy.
Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw.
Orzechy siekamy drobno, łączymy z żurawiną i rodzynkami.

Do masy jajecznej wsypujemy partiami mąkę, miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy marchewkę z jabłkiem i na najwolniejszych obrotach mieszamy wszystkie składniki, niezbyt długo.

Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 min, do suchego patyczka. Studzimy na kuchennej kratce. 

Przygotowanie kremu serkowego:

W misce łączymy wszystkie serki i cukier, dokładnie mieszamy, najlepiej kuchenną rózgą. Serki powinny być gładkie, bez grudek, nie miksujmy ich jednak mikserem bo staną się zbyt rzadkie i nie będzie można wyciskać ich na babeczki.

Zimne babeczki dekorujemy serkiem, można to zrobić nożem smarując wierzch babeczki lub wyciskać porcję serka przy pomocy rękawa cukierniczego.

Smacznego 🙂

  • marchewkowe-ciasto-przepis
  • mufinki-marchewkowe
  • ciasto-z-marchewka
(Visited 1 576 times, 1 visits today)

Dorota

Jabłecznik
previous
Jabłecznik Babci
next
Tarta z Serem Roquefort i Dynią
Jabłecznik
previous
Jabłecznik Babci
next
Tarta z Serem Roquefort i Dynią

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »