Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babeczki bardzo czekoladowe z marshmallows

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki bardzo czekoladowe z marshmallows

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Ekstremalnie czekoladowe babeczki z dodatkiem pianek marshmallows. Pyszne i bardzo sycące.

    Babeczki są wilgotne z piankową, słodką warstwą, bo marshmallows wypływają w czasie pieczenia na wierzch i całkowicie się roztapiają.

    Do pieczenia babeczek użyłam grubych, kartonowych papilotek woskowanych w środku. Sprawdziły się doskonale, papier nie przemięka w trakcie pieczenia, więc babeczki pięknie się prezentują a dzięki woskowanemu środkowi lepkie ciasto wyjmujemy z foremki bez problemów i w całości, nie pokruszone czy porwane.

    Polecam 🙂

     

    babeczki, babeczki przepis, muffiny, muffiny przepis, muffiny czekoladowe, muffiny czekoladowe przepis, łatwe muffiny, babeczki bez miksera, babeczki bez miksera przepis

     

    Babeczki bardzo czekoladowe

    Składniki na 12 szt.

    • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki kakao
    • szczypta soli
    • 1 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego
    • 1/2 szklanki mocnej kawy (2 czubate łyżeczki do herbaty rozpuszczalnej kawy na 1/2 szkl. wody)
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 12 szt pianek marshmallows

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Formę do muffinków wyłożyć 12 papierowymi lub kartonowymi papilotkami (u mnie kartonowe).

    Przygotować 2 miski, jedną dużą i jedną średnią.

    W misce średniej połączyć i wymieszać wszystkie suche składniki bez cukru (mąkę, sodę, kakao, sól) Odstawić.

    W drugiej dużej misce połączyć pozostałe mokre składniki bez pianek, ale z cukrem, czyli wodę, kawę, olej, ocet i cukier. Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocą rózgi kuchennej ew. widelcem lub łyżką.

    Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników (nie mieszać zbyt długo).

    Na dno każdej papilotki położyć 1 piankę, napełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości.

    Piec ok. 15 – 18 min do suchego patyczka.

    Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne babeczki posypać kakao.

    Smacznego.

     

    • babeczki-czekoladowe-przepis
    • babeczki-czekoladowe

     

    babeczki, babeczki przepis, muffiny, muffiny przepis, muffiny czekoladowe, muffiny czekoladowe przepis, łatwe muffiny, babeczki bez miksera, babeczki bez miksera przepis, babeczki czekoladowe

     

     

    (Visited 454 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Paryż do syta za 10 €
    next
    La Cocotte – to nie to o czym myślicie :) Common Table (5)
    previous
    Paryż do syta za 10 €
    next
    La Cocotte – to nie to o czym myślicie :) Common Table (5)

    3 komentarze Ukryj

    Są fantastyczne, robię już drugi raz! Mam nadzieję, że znów wyjdą pyszne, bo moje zdolności kulinarne są bardzo ograniczone 😀

    Pozostaw odpowiedź Nena Anuluj pisanie odpowiedzi