• Home
  • Ciasta
  • Strudel z jabłkami – Apfelstrudel – Applestrudel
0 0
Strudel z jabłkami – Apfelstrudel – Applestrudel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Strudel z jabłkami – Apfelstrudel – Applestrudel

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjny Apfelstrudel lub inaczej nazywany Applestrudel, różni się nieco od tego który upiekłam, mam jednak nadzieję, że jest równie pyszny jak ten.
Bardzo łatwy do upieczenia, nie musicie wcale martwić się tym, że boki ciasta w trakcie wałkowania zaczynają się kruszyć, po upieczeniu nie ma to żadnego znaczenia, nie wpływa też na urodę strudla.
Gorąco polecam:)

 

Apfelstrudel – Applestrudel

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 850 g jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • cynamon
  • ½ szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Składniki przygotowane na ciasto wyłożyć na blat i zagnieść z nich gładkie ciasto, zagniatać tak długo aż cała mąka zostanie wchłonięta. Odłożyć na bok na czas przygotowania jabłek.

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne.

Posiekać w cienkie półplasterki.

Do dużej miski włożyć, posiekane jabłka, cukier, skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Odstawić.

Ciasto rozwałkować cienko (ale nie bardzo cieniutko, w trakcie wałkowania, podsypywać lekko mąką, może się kruszyć)

Nawiną ciasto na wałek i delikatnie przenieść na blachę, na środek wyłożyć jabłka. Brzegi ciasta zlepić, braki uzupełnić pokruszonymi kawałkami.

Posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem, wierzch posypać cynamonem.

Wstawić do gorącego piekarnika na ok 40 min. 

Upieczony strudel studzić na blasze.

Zimny, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

  • Apfelstrudel, Apfelstrudel przepis, Apfelstrudel przepisy, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,
  • Apfelstrudel, Apfelstrudel przepis, Apfelstrudel przepisy, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,
  • Apfelstrudel, Apfelstrudel przepis, Apfelstrudel przepisy, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,
(Visited 2 486 times, 1 visits today)

Dorota

Kurczak w Sosie Pieczarkowym
previous
Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Pieczarkowym
Kakao do Picia
next
Gorąca Czekolada – Domowe Kakao
Kurczak w Sosie Pieczarkowym
previous
Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Pieczarkowym
Kakao do Picia
next
Gorąca Czekolada – Domowe Kakao

17 komentarzy Ukryj

Dorotko!telepatia jakas zadzialala.Wlasnie kupilam dzis jablka na ciasto.przymierzam sie do jego upieczenia,bo zachecilo mnie na blogu Liski.Czytam sobie komentarze i rozne sposoby jego wykonania i …boje sie troche.A czego?A ciasta wlasnie.Podobno niekiedy wychodzi rzeczone,twarde.Zastanawiam sie dlaczego?Czy moze sa jakies patenty,aby tego uniknac na 100%?
Twoje ciasto- doskonale,az pachnie mi przez ekran!!!

Violu, przyznaję, że mój strudel wyszedł idealny:) ciasto jest kruche, ale ładnie się kroi. Ciasto zagniatałam tylko do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączyły a ciasto stało się gładkie i jednolite. Składniki były zimne prosto z lodówki (masło, jajko i mleko) jak do ciasta kruchego. Przyznaję, że przy wałkowaniu ciasto na brzegach trochę się kruszyło, ale bez przesadnej delikatności pouzupełniałam dziury pokruszonymi kawałkami. Dałam mniej proszku do pieczenia, niż w oryginale. No cóż trzymam kciuki żeby Twój strudel wyszedł idealny:) Pozdrawiam

Melduje poslusznie,ze ciasto gotowe.Troche jednak jestem zawiedziona,bo
-po pierwsze,nie udalo mi sie go rowniutko rozwalkowac
-po drugie,ma dosc “opalony kolor”,bo nie mam w domu bialego cukru,ani bialej maki(dodalam cukier z kwiatow kokosu i make pol razowa(t-80- takie jest u mnie oznaczenie,bo mieszkam we Francji)
-po trzecie,za bardzo kruche(kroi sie latwo i nawet “trzyma w ryzach”,ale to nie to.
Pomimo tego wszystkiego, jest PYSZNE(a to sie chyba najbardziej liczy)
Milego wieczoru Dorotko

Violu, opis brzmi bajecznie – cukier z kwiatów kokosu:)))) to musi być coś nadzwyczajnego u nas chyba nie ma takiego cukru. No cóż każdemu wypieki jednak wychodzą trochę inaczej, najważniejsze, że jest smaczne a że troszkę opalone to na pewno nawet ładniej wygląda:) Pozdrawiam Cię serdecznie!!!

Fajna sprawa, taki . Duża ilość aromatycznych jabłuszek z cynamonem, zawiniętych w cienkie, kruche ciasto pachnące pomarańczami. Można podawać na ciepło z lodami lub bez, na zimno posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany. Ciekawy, intensywny zapach cynamonu i pomarańczy, pomieszany z zapachem prażonych jabłek i do tego maślane, bardzo kruche ciasto. Piękne, smakowite, jesienne ciasto. Idealne do popołudniowej herbatki. Inspiracja.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »