https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • Filmy
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Filmy
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home
  • 12

12

Posted on Lis 28th, 2018
by Dorota
Categories:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Rzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po krokuRzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po kroku
  • Chlebki do Żurku WielkanocnegoChlebki do Żurku Wielkanocnego
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Pulpety w Sosie PieczarkowymPulpety w Sosie Pieczarkowym
  • Sernik z budyniem lekki jak puchSernik z budyniem lekki jak puch
  • Śledzie z Buraczkami - Sałatka ŚledziowaŚledzie z Buraczkami – Sałatka Śledziowa
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Klasyczna Babka drożdżowa z przepisu mojej Mamy. Klasyczna Babka drożdżowa z przepisu mojej Mamy. Pyszna, puszysta i aksamitna. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń, to tradycyjne ciasto przygotowuje się w moim domu od zawsze na Wielkanoc.Składniki na Babkę Drożdżową
25 g świeżych drożdży
330 g mąki pszennej
150 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.)
4 żółtka (L)
120 g cukru
100 g bardzo miękkiego masła
100 g rodzynek lub żurawiany (+ 0,5 łyżeczki mąki do oprószenia)
skórka otarta z pomarańczy
po 2-3 krople zapachu pomarańczowego i waniliowego (lub tylko jednego)PRZYGOTOWANIE ZACZYNU DROŻDŻOWEGO
W dzbanku lub innym wyższym naczyniu łączymy ciepłe mleko z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru pokruszonymi drożdżami. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min, żeby zaczyn wyrósł.W misie miksera umieszczam mąk, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn, zapachy i skórkę otartą z pomarańczy zaczynamy wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
Wyrabiamy ciasto na średnich obrotach przez ok. 7 min.Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione po ok. 4 min, stopniowo dodaję miękkie masło. Ja dzielę 100 g masła na 4 porcję.
Kolejną dodaję dopiero kiedy wcześniejsza jest już dokładnie wymieszana z ciastem.Dzięki takiemu dodawaniu masła, ciasto będzie puszyste i aksamitne.
Wyłączam mikser kiedy w cieście nie ma już widocznego, ani kawałeczka masła.Wyrobione, luźne i sprężyste ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA–DÓŁ
Ciasto przekładam do formy, najlepiej z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Znowu przykrywam ciasto i odstawiam na ok. 20 min, do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 35–40 min, do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjmuję i studzę na kuchennej kratce ok. 10 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam prawie do całkowitego wystygnięcia.#babkadrożdżowa #babkawielkanocna #przepisy #ciasto #ciastodrożdżowe #wielkanoc #easter #wielkanocnedekoracje #wielkanocneinspiracje #przepisynawielkjanoc #słodkości #słodycze #drożdżówki #drożdżowe #cake
Pomysł na pyszny wegetariański obiad dla całej Pomysł na pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny 🥰Muszle nadziewane szpinakiem i zapiekane w białym sosie 🐚🐚🐚Składniki:200 gr świeżego szpinaku
250 gr sera ricotta
250 gr makaronu muszle
2 *szklanki sosu beszamelowego (może być kupiony lub *domowy)Sposób przygotowania:Makaron obgotować przez 7 minut, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.Szpinak dokładnie umyć, sparzyć. Do garnka włożyć czysty szpinak, zalać wrzątkiem przykryć i zostawić na 5 min. Zamieszać aby wszystkie liście zmiękły. Odcedzić, wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić do ostygnięcia.
W misce umieścić posiekany szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Przy pomocy łyżeczki, napełniać makaronowe muszle nadzieniem.
Przygotować płaskie, żaroodporne naczynie, na spód wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć muszle, każdą przykryć łyżką sosu.Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok 35 min.*Domowy sos beszamelowy:ok. 50 g masła
ok. 3-3,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub 1 płatek kwiatu muszkatołowego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko.Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy.Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty.🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚#szpinak #muszlemakaronowe #makaron #makaronzeszpinakiem #pasta #pastalover #obiad
#dinner #obiaddladziecka #domowyobiad #wegetarianizm #daniawegetariańskie #daniawegetarianskie ##pomyslnaobiad #kuchnia #kuchniapolska #pysznejedzenie #pyszne #pyszności #domowakuchnia #gotowanie #jedzenie #koperek #jemywdomu #delicious
Moje absolutnie ulubione wiosenne ciasto Baranek z Moje absolutnie ulubione wiosenne ciasto Baranek z Ciasta Piaskowego 🐏🐏🐏
Ciasto jest pyszne, a przy tym będzie batrdzo odpowiednie na #WIELAKNOCNY stół.Składniki na ciasto 👇
75 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 jajka (M) żółtka i białka osobno
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z małej cytrynySposób przygotowania baranka wielkanocnego:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.Formę na baranka posmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Odstawić.Mąki, proszek i sól wymieszać, przesiać. Odstawić.Masło zmiksować na puszystą jasną masę (najlepiej płaską końcówką), miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-6 min.Do masła wsypać cukier puder i cukier wanilinowy i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia składników.Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, ucieramy do całkowitego połączenia składników.Wsypać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Powstaną raczej grube okruchy niż gładkie ciasto.Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę.Połowę piany włożyć do misy z ciastem, energicznie wymieszać lub zmiksować, żeby rozluźnić ciasto, następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać już delikatnie.Ciasto przełożyć do formy powinno sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki, wygładzić wierzch.W zależności od wielkości formy ciasto pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka.Ciasto studzić przez 20 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, studzić na kratce, a zimne ciasto wyjąć z formy. Ciasto na pewno wyrośnie ponad formę, ale to dobrze bo dzięki temu wypełni ją całkowicie. Po wystudzeniu wyrównujemy baranka, żeby nie wyglądał jak na biegunach.Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏#baranekwielkanocny #baranekzcukru #ciastopiaskowe #babkapiaskowa #ciasto #wielkanoc #wielkopolska #wielkanocnedekoracje #wielkanocnatradycja #pysznejedzenie #pyszne #słodkości #świąteczneciasto #wielkanocneinspiracje #przepisy #przepis #przepisnaciasto #cake #eastercake #wiosna #kuchniapolska #święta #domowapiekarnia #pieczenie #smakołyki #nawielkanocnystół #ozdobywielkanocne #ozdobystołu #baking
Klasyczny przepis na Schab po Warszawsku 👑 Scha Klasyczny przepis na Schab po Warszawsku 👑
Schab w tej wersji jest prawdziwie regionalna potrawa. Cieszę się bardzo bo uważam ze jest pyszny i na szczęście robi się go bardzo łatwo. U nas schab pojawia się jako jedna z propozycji na wielkanocne śniadanie 🌿🌿🌿Przepis znajdziecie na blogu 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/schab-po-warszawsku-w-galarecie#schab #schabpieczony #schabwgalarecie #przystawki #przekaskinaimpreze #przekąski #jedzenie #przepisy #przepis #pysznejedzenie #pyszności #pyszne #food #zdjeciednia #pysznosci #aledobre #zrobionewdomu #domowakuchnia #domoweprzepisy #kuchniapolska #kuchniaregionalna #warszawskiesmaki #smakwarszawy #warszawskieprzysmaki #pysznosci #pychotka #pychota
Jak, kiedy i w czym siać rzeżuchę? Jak długo w Jak, kiedy i w czym siać rzeżuchę? Jak długo wzchodzi, kiedy jest najładniejsza i najpiękniej wygląda na wielkanocnym stole 🌿🌿🌿Tego wszytskiego dowiecie się czytając ten post 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/rzezucha-jak-i-kiedy-ja-siac-krok-po-krokuWielkaoc już za chwilę, a ja przygotowuję kolejne propozycje, srawdzam przepisy i nie mogę się już doczekać pięknej i słonecznej pogody, chcociaż dziasiaj to naprawdę nie mogę narzekać ☀️☀️☀️☀️Sprawdźcie moje wielkanocne propozycje 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/category/wielkanoc🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿#wielkanoc #wielkanocnedekoracje #wielkanocneinspiracje #wielkanocnystół #rzeżucha #jaksiać #zieleniec #nazielono #easter #easterdecor #wiosna #wiosna2021 #wiosnaidzie #pyszności #przepisy #green #zioła #zioławkuchni #rzeżuchawjajku #pięknystół #wielkanocnywianek
MAZURKI Wielkanocne 🌷🌷🌷 Uwielbiam wiosnę MAZURKI Wielkanocne 🌷🌷🌷 Uwielbiam wiosnę i przygotowania do Wielkanocy.Już planuje kolejne potrawy i co najważniejsze piękne kolejne ciasta i mazurki.Przepisy na wielkanocne potrawy znajdziecie tutaj 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/category/wielkanocPRZEPISY na Mazurki są tutaj 👇
https://www.kuchniadoroty.pl/?s=Mazurek🌷🌺🌹🌷🌺🌹
#wielkanoc #wielkanocnedekoracje #wielkopolska #wielkanocneinspiracje #mazurek #mazurki #kuchniapolska #ciasto #ciastokruche #masazmlekawproszku #mazurekkajmakowy #mazurekczekoladowy #cake #róża #foodphotography #zdjeciajedzenia #zdjecia #przepisy #przepisynawielkanoc #przepisykulinarne #pyszności #slodkosci #słodkości #nasłodko #słodkawielkanoc #smakołyki

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs