Tarta z budyniem i śliwkami

tarta ze śliwkami, tarta ze śliwkami przepis, ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy


Na zakończenie sezonu śliwkowego bardzo prosta tarta z budyniem i oczywiście śliwkami. Owoce takie jakie lubicie, węgierki, albo każde inne ważne, żeby tylko dały się cieniutko pokroić w plasterki.
Polecam i do przyszłego ,,śliwkowego” roku 🙂

 

 

 

 

Krucha tarta z budyniem i śliwkami 

Składniki na tartę ze śliwkami:

Składniki na kruche ciasto:
  • 100 gr masła (zimnego)
  • 200 gr mąki pszennej krupczatki
  • Szczypta soli
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 białko do posmarowania ciasta

Nadzienie śliwkowe:

  • Budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka (3,2%)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 300 g śliwek

Sposób przygotowania tarty ze śliwkami:

W malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.

Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawiną w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.

Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.

Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.

Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na min. 1h

Rozgrzać piekarnik do 175 oC. 

tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki.

Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min.

Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.

Nadzienie budyniowe:

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.). Zamiast białego cukru użyłam cukru brązowego.

Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch”.

Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki śliwki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec 20-25 min.

Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.