Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi



Znakomity sos pieczarkowy z suszonymi grzybami leśnymi, do mięs, makaronu lub pieczywa.

Może być głównym daniem albo tylko dodatkiem. Suszone grzyby sprawiają, że nie tylko wspaniale smakuje, ale i pachnie jak wspomnienie jesiennych wypraw do lasu. Pieczarki to  wprawdzie też grzyby, ale te leśne są czymś zupełnie innym, lepszym, nadają daniu wyjątkowy, szlachetny smak.

Polecam!

sos-grzybowo-s-25CC-2581mietanowy

 

 

Sos pieczarkowy 

Składniki:

  • 220 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 dużą cebula
  • 1 szklanka greckiego jogurtu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1.  Suszone grzyby zalewamy  szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odciskamy wodę (którą zachowujemy), drobno siekamy.
  2. Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy na cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy.
  3. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki i pokrojone suszone grzyby, szczodrze solimy i posypujemy pieprzem na dużym ogniu smażymy ok. 5-7 min. dość często mieszamy. Następnie przez drobne sitko przecedzamy wodę z moczenia grzybów, wlewamy na patelnię i całość dusimy na małym ogniu ok. 10 min.
  4. Jogurt umieszczamy w szklanym naczyniu, rozcieńczamy dodając 2-3 łyżki sosu ze smażących się grzybów, mieszamy. Wlewamy jogurt do smażących się grzybów, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Wyłączamy i dodajemy drobno posiekaną natką. Sos jest gotowy.

Podajemy np. z pieczenią rzymską, makaronem, kopytkami lub pieczywem.

Smacznego!

Spróbujcie z Pieczenią rzymską z tego przepisu

 

 

sos-grzybowy

 

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.