Sernik wiedeński z borówkami

sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, kuchnia doroty,


Jeden z najłatwiejszych serników na blogu. Nie ubijamy piany z białek, nie ma dużo łączenia i delikatnego mieszania, wręcz przeciwnie mieszać trzeba szybko i energicznie. Zwłaszcza w przypadku kiedy nie używacie miksera, a jedynie kuchenną rózgę.

Sernik pieczemy długo i w niskiej temperaturze. Grzałki w piekarniku muszą być ustawione na góra/dół (nie termoobieg, czyli wiatraczek w piekarniku nie może pracować). Cierpliwie czekamy przez 2 godz., kiedy sernik się piecze, a później pozostawiamy go na kilka godzin, żeby dokładnie wystygł i stężał. Dzięki tak długiemu czasowi pieczenia w niskiej temperaturze mamy pewność, że ciasto będzie upieczone i bardzo jasne, nie wyrośnie i nie popęka. No cóż, coś za coś. Jeśli sernik upieczecie dzień wcześniej i na noc zostawicie w chłodnym miejscu, będzie idealny, na koniec posypcie go tylko dodatkowo świeżymi borówkami, będzie pyszny.

Polecam 🙂

 

sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki

 

Sernik wiedeński z borówkami

Składniki:

  • 1 kg. sera na sernik 
  • 5 jajek (L)
  • 120 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Skórka otarta i sok z 1 dużej limonki 
  • ok. 250 gr borówek lub jagód

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.

Formę lub tortownicę 24 cm., posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

W misie miksera lub w innej dużej misce jeśli nie używamy miksera, połączyć masło z cukrem i dokładnie wymieszać/zmiksować. Jeśli nie miksera używamy dużej rózgi kuchennej.

Pojedynczo dodajemy jajka, po każdym miksować do całkowitego połączenia składników.

Do masy wkładamy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Następnie wsypujemy budyń i kaszę manną, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie (mikserem na średnich obrotach), aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita, gładka masa, bez grudek.

Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z limonki, mieszamy.

Masę serową przekładamy do formy.

Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i od razu zmniejszamy grzanie do 120 st.C. (grzałka góra/dół).

Pieczemy 120 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to ok. 2-3 godz.

Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Smacznego 🙂

 Do sernika nie ma nic lepszego niż filiżanka kawy, pomysły na różne jej podanie znajdziecie tutaj:

kawa, kawa przepisy, jak zaparzyć kawę, pomysły na kawę, kawa jak parzyć

 

 

 

 

 

 

  • sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki
  • sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki
  • sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.