Placki z cukinii i marchewki

placki, placki cukiniowe, placki cukiniowe przepisy, placki przepisy, placki z cukinii, placki z cukinii przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, przepisy, jak zrobić placki z cukinii


Lekkie placki z żółtek cukinii i marchewki. Do przygotowania moich placuszków użyłam młodych warzyw dlatego nie obierałam marchewki, a jedynie bardzo dokładnie ją umyłam. Jeśli placki smażymy z  marchwi ,,starej” należy ją wcześniej obrać. Cukinia zawsze zostaje ze skórką.

Placki są delikatne w smaku i mają piękny lekko pomarańczowy kolor. Można podawać je z wędzonym łososiem lub pstrągiem, albo tak jak ja z sosem z jogurtu greckiego i koperku. Sos przyda się nie tylko do placków, ale np. można nim posmarować pieczywo w zastępstwie masła. Będzie lżej, mniej kalorycznie, a bardzo smacznie bo odrobina czosnku i koperek doskonale pasują do wędlin i serów.

Placuszki są doskonałym daniem na lunch. Można je przechowywać zimne lub ciepłe w niewielkim termosie obiadowym.

Polecam 🙂

 

placki, placki cukiniowe, placki cukiniowe przepisy, placki przepisy, placki z cukini, placki z cukini przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, przepisy, jak zrobić placki z cukini, kwestia smaku przepisy, kwestia smaku

 

Żółte placki z cukinii i marchewki

Składniki:

  • 1 duża żółta cukinia (ok. 300 g)
  • 2 średnie marchewki (ok.200 g)
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej 
  • ok. 1 łyżeczki soli lub mniej
  • Olej do smażenia 
  • Świeżo mielony czarny pieprz

*Na sos jogurtowy:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego 

Sposób przygotowania:

Cukinię i marchewki umyć. Marchewkę obrać.

Cukinię i marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać jajko, sól i pieprz, wymieszać.

Stopniowo dodawać mąkę, najpierw 3/4 przygotowanej ilości, wymieszać. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto z którego nie kapie nam sok.

Teraz to kwestia wyczucia, można zrobić próbę i na rozgrzany na patelni olej położyć łyżkę ciasta, jeśli olej pryska, a placuszki się rozlewają to znaczy, że ciasto jest zbyt luźne i należy wsypać pozostałą mąkę. Jeśli uformowane na patelni placki ładnie się smażą i zachowują kształt, a w czasie przekręcania na drugą stronę nie rozpadają się, to oznacza, że ilość mąki jest wystarczająca.

Placki smażymy na średnio gorącym oleju, po ok.2-2,5 minuty na każdą stronę. Zdejmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu.
Ja dodatkowo w czasie smażenia przykrywam patelnię pokrywką, żeby mieć pewność, że placuszki usmażą się w środku.

Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu *jogurtowego.

Sos jogurtowy sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać w szklanej misce i odstawić na 10 min, żeby smaki się przegryzły.

Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego 🙂

 

 

  • placki, placki cukiniowe, placki cukiniowe przepisy, placki przepisy, placki z cukini, placki z cukini przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, przepisy, jak zrobić placki z cukini, kwestia smaku przepisy, kwestia smaku
  • placki, placki cukiniowe, placki cukiniowe przepisy, placki przepisy, placki z cukini, placki z cukini przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, przepisy, jak zrobić placki z cukini, kwestia smaku przepisy, kwestia smaku

 lubchbox, lanczboks, lunchboks, termos, termos obiadowy, pojemnik, pojemniki na śniadanie, pojemnik na śniadanie, pojemnik na drugie śniadanie, lunczboks dla dzieci, lunchbox dla dzieci,Idealny lunchbox

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.