Pasta jajeczna

Pasta jajeczna łatwa i szybka
Sprawdzony przepis na pastę jajeczną. Szybka i łatwa pasta do kanapek.


Pasta jajeczna, najprostsza na świecie, ale  kilka dodatków sprawi, że śniadanie stanie się prawdziwą ucztą:)

 

Podawana na ciemnym pieczywie lub w lekko ciepłej grzance. Z dodatkami lub bez, tak jak lubicie najbardziej.

Pastę można przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce do 2 dni.

Polecam.

Pasta jajeczna łatwa i szybka

Jak zrobić pastę jajeczną – krok po kroku.

Pasta jajeczna

Składniki na pastę jajeczną:

  • 3 duże jajka ekologiczne (L)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki ulubionego majonezu ( u mnie Kielecki)
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego

Sposób przygotowania pasty jajecznej:

Jajka gotujemy na twardo (np. ok. 7 min od momentu zagotowania się wody, na małym ogniu pod przykryciem)

Szczypiorek myjemy, siekamy drobno.

Majonez łączymy z jogurtem, dokładnie mieszamy.

Ugotowane jajka, obieramy i dokładnie rozdrabniamy przy pomocy widelca, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy jogurt z majonezem, mieszamy.

Na koniec wrzucamy szczypiorek i ponownie dokładnie mieszamy.

Pasta jest gotowa, teraz  tylko od nas zależy, co jeszcze położymy na kanapkę.

Ja proponuję, kanapki z pastą, plastrem wędzonego łososia i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego 🙂

 

 

pasta jajeczna, pasta jajeczna przepisy, pasty do chleba, pasty do chleba przepisy, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasta na kanapki, pasty na kanapki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy  pasta jajeczna, pasta jajeczna przepisy, pasty do chleba, pasty do chleba przepisy, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasta na kanapki, pasty na kanapki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.