Leczo



Leczo  czyli ostra i gęsta potrawka na bazie papryki , pomidorów i cebuli, możemy dodać do niej również kiełbasę, tradycyjnie polską jak u mnie lub np. chorizo i zrobić wersję nieco bardziej oryginalną. Leczo jest doskonałe na każdą porę roku, zarówno na zimowy jak i letni obiad. To potrawa, która w trakcie odgrzewania tylko zyskuje na smaku, dlatego zróbcie spory garnek leczo, a z kolejnym obiadem będzie smaczniejsze.

Możemy również przygotowując  je w większej ilości i zamrozić to czego nie zjemy od razu, aby w chwili, kiedy nie będziemy chcieli gotować, mieć zapas takiej pysznej
i rozgrzewającej potrawy.

Polecam:)

 

 

Leczo

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • ok. 500 g kiełbasy (u mnie Wiejska)
  • 400 ml. puszka pomidorów w kawałkach
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz świeżo mielony
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, przekroić na kół, oczyścić. Pokroić w średniej wielkości kawałki.
Cebulę oczyścić z łupin, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak papryka.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, średniej grubości.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę i obsmażyć do zrumienienia (chyba, że kiełbasa jest tłusta, wtedy nie używać dodatkowego tłuszczu).

W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na małym ogniu, żeby nie przypalić, podsmażyć przyprawy, do momentu kiedy poczujemy intensywny zapach papryki.

Do przypraw wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić kilka minut.

Następnie do cebuli dodać pokrojoną paprykę, obsmażoną kiełbasę i pomidory, dokładnie zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 – 20 min. Od czasu do czasu zamieszać.

Leczo jest gotowe kiedy papryka jest miękka.

Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami lub krakersami.

Smacznego!

 

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.