Kotlety schabowe przepis domowy

Kotlety Schabowe
Domowy sposób na kotlety schabowe


Wiem, kotlet schabowy jest niemodny, nieekologiczny, niezdrowy, tuczący i w ogóle wstyd się przyznać, że się go lubi. Trochę lepiej jest ze ,,sznyclem z piersi kurczaka”, ale też bez przesady, żeby się zaraz chwalić, że go własnemu dziecku podaję na obiad.
Ale właśnie, to moje dziecko zapragnęło dzisiaj ,,prawdziwego” kotleta. Poszłam, więc  do Pana Piotra (ma najlepsze mięso w okolicy) i kupiłam, piękny schab środkowy na kotlety schabowe.

Przyrządziłam kotlety najprościej, jak się da. Kotlety schabowe wyszły pyszny, miękkie i delikatne.

Co zrobić, żeby kotlet schabowy był miękki?

Niby taka prosta sprawa, a nie zawsze nam się to udaje. Moje schabowe są mięciusieńki dzięki duszeniu ich pod przykrycie z łyżką masła.

W czasie duszenia kotletów schabowych nie podnosimy pokrywki, żeby nie uwalniać pary i nie przesuszać mięsa.

 

Polecam, na przekór modzie:)

SCHABOWY

Kotlety schabowe

Składniki na 2 kotlety:

  • 2 kawałki schabu środkowego bez kości lub z kością (150 g każdy)
  • Szklanka domowej tartek bułki
  • 1 jajko (L)
  • Sól
  • Pieprz czarny, świeżo mielony
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu.

Położyć na drewnianej desce (pod deskę dobrze jest włożyć kuchenną ściereczkę, nie będzie tak głośno:), przykryć folią spożywczą. Tłuczkiem rozbić każdy kawałek z obu stron na cienkie kotlety.

Posolić i popieprzyć mięso z obu stron, odłożyć na talerz, przykryć folią i wstawić do lodówki. Schładzanie kotletów nie jest konieczne, ale ja zawsze  zostawiam je na ok. 30 min, aby mięso przeszło przyprawami i lekko zmiękło.

Przygotowujemy dwa duże talerze:

na pierwszym: ,,rozkłócamy” widelcem jajko (można dodać łyżkę wody),

na drugi: wysypujemy tartą bułkę.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Maczamy kotlety najpierw w jajku, następnie w tartej bułce i kładziemy na gorący olej. Smażymy przez ok. 5 min, aż bułka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy patelnię i smażymy kotlety przez 20 min, nie podnosimy przykrywki.

Pod koniec smażenia, możemy włożyć na patelnię, łyżkę masła i jeszcze poddusić całość ok. 10 min.

Smacznego!

caly

 

 

 

Więcej przepisów na klasyczne KOTLETY:

Sznycelki z Indyka

 

 

 

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.