Buchty drożdżowe – Pampuchy – kluski na parze

kluski na parze, kluski na parze przepis, buchty, buchty przepis, buchty przepisy, kluski na parze przepis, kluski na parze, pampuchy, pampuchy przepis,


Kluski na parze, pampuchy lub buchty, tak różne nazwy, a jeden przepis. Kluski to puszyste i delikatne drożdżowe bułeczki, gotowane na parze, a podawane w zależności od rejonu Polski z różnymi dodatkami.
Najczęściej chyba z owocowymi sosami, ale nadają się również znakomicie do gęstych sosów mięsnych jak gulasz czy klopsiki z warzywami. Dla wegetarian wyłącznie z sosami warzywnymi.

Najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Sprawdziłam i wiem , że odgrzewanie ich w tosterze zupełnie się nie sprawdza, ale już odsmażenie na patelni na odrobinie masła, to pomysł zdecydowanie lepszy.

Z przepisu wyszło mi 7 sporej wielkości klusek, jak dla nas to porcja dla 2 dorosłych osób i jednego dziecka, ale przepis można z łatwością powielić i zrobić go podwójnie lub nawet potrójnie.

Bardzo polecam dla wszystkich, miłośników tej naprawdę łatwej do przygotowania potrawy.

Smacznego.

 

buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,

 

Buchty – Pampuchy – kluski na parze

Składniki na ok. 7 szt.

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego 
  • 1,5 łyżeczki soli
na zaczyn:
  • ok. 15 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka (2%)
  • 1,5  łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

zaczyn:

W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorące) z drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.

Przygotowanie:

W misie miksera lub zwykłej dużej misce połączyć pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania.
Na koniec wlać masło i wyrabiamy do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki/haka, stanie się zwarte.

Uformować ciasto w kulę, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 – 50 min.

Przygotować stolnicę oprószoną mąką.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości średnich pączków. Układać na stolnicy. Kiedy całe ciasto jest już uformowane przykryć kluski ściereczką i zostawić
na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.

Do garnka wlać wrzątek, wstawić naczynie lub koszyk do gotowania na parze, jeśli takiego nie mamy na garnek nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza lub koszyk nie może dotykać do wody, musi być między nimi spory odstęp.

Wyrośnięte kluski układać po 2-3 na gazie lub sicie do gotowania, zostawiać odstępy bo buchty mocno rosną. Umieścić je w garnku nad parą, przykryć, zmniejszyć płomień,
żeby woda nie gotowała się bardzo mocno, a jedynie wytwarzała dużo pary, ja gotuję 9/4-5
(w skali 9 ustawiam 4 lub 5).

Kluski gotujemy 9-10 min. Natychmiast po ugotowaniu odkrywamy, zdejmujemy z pary, nakładamy na talerze i podajemy.

Jako dodatek można podać słodką śmietanę, słodki jogurt grecki lub sos owocowy,
dla miłośników  konkretnych smaków, gulasz lub sos warzywny.

Smacznego 🙂

 

  • buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,
  • buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,
  • buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,

 

buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,

 

buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,

 

buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,

 

buchty, buchty przepis, buchty przepisy, buchty na parze, buchty na parze przepis, buchty na parze przepisy, pampuchy, pampuchy na parze, pampuchy na parze przepis, pampuchy na parze przepisy, pampuchy przepis, pampuchy przepisy, pampuchy z sosem, pampuchy z sosem przepisy, kluski na parze, kluski na parze przepis, kluski na parze przepisy, kluski na parze z sosem,

 

 

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.