Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

drożdżówki , ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepisy, drożdżówki ze śliwkami, drożdżówki ze śliwkami przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy


Drożdżówki ze śliwkami na cieście, które znacie i lubicie, czyli z cinnamon rolls . Bułeczki najsmaczniejsze są lekko ciepłe ze szklanką mleka. Idealny pomysł na jesienny podwieczorek.

Ciasto przygotowuję z suchych drożdży, dzięki temu nie trzeba przygotowywać zaczynu drożdżowego, a więc jest łatwiej i szybciej. Nawet osoby, które nie robiły do tej pory ciast drożdżowych właśnie z obawy przed przygotowywaniem zaczynu, tutaj nie powinny sie niczego obawiać.

Po wyrobieniu ciasto powinno być gęste i aksamitnie gładkie i takie też pozostanie po wyrośnięciu, bardzo łatwo się je wałkuje, nie lepi się i nie rozlewa.  Naprawdę polecam wszystkim, którzy chcą zacząć piec ciasta drożdżowe 🙂

 

 

bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe przepis, ciastka, ciastka przepis, ciastka z cynamonem, ciastka z cynamonem przepis, cynnamon rolls, ciasto, ciasto przepis, śliwki, śliwki przepisy, przepisy na śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepisy, ciasto drożdżowe, drożdżowe przepisy, drożdżówki, drożdżówki przepisy, drożdże suche, ciasto z suchymi drożdżami

 

 

Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami

Na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%) 
  • 2 jajka (L)
  • 70 g roztopionego masła 
  • 3/4  szklanki cukru
  • cukier waniliowy 
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
  • ok. 4 szklanek mąki pszennej typ 480 (wykorzystałam 3 i 3/4 szklanki)
    (u mnie mąka pszenna uniwersalna Szymanowska, typ 480 – Młyny Polskie) 

Nadzienie:

  • 600 g śliwek
  • ok. 2 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżki cukru żelującego (1:1)

Sposób przygotowania:

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C.

Forma do pieczenia prostokątna (25×25) lub okrągła 24 cm. wyłożona papierem do pieczenia.

Ciasto:

W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Na koniec wsypać 3,5 szklanki mąki, wyrabiać ręką lub hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki, ja wykorzystałam 3 i 3/4 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

Ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotować nadzienie:

Śliwki umyć pokroić w średniej grubości plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.

Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm. 

Na cieście równo rozłożyć śliwki.

Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku.

Ostrym nożem,  kroić ciasto na plastry o grubości ok. 5 cm.

Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić między kawałkami niewielkie odstępy.

Piec w gorącym piekarniku przez ok. 25 – 30  min, do zrumienienia.

Wyjąć, pozostawiamy na 5 min do lekkiego przestygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Pyszne na ciepło z mlekiem.

Smacznego 🙂

Pomysł na podobne bułeczki znajdziecie tutaj

bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe przepis, ciastka, ciastka przepis, ciastka z cynamonem, ciastka z cynamonem przepis, cynnamon rolls, ciasto, ciasto przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe przepis, ciastka, ciastka przepis, ciastka z cynamonem, ciastka z cynamonem przepis, cynnamon rolls, ciasto, ciasto przepis, śliwki, śliwki przepisy, przepisy na śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepisy, ciasto drożdżowe, drożdżowe przepisy, drożdżówki, drożdżówki przepisy, drożdże suche, ciasto z suchymi drożdżami
  • bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe przepis, ciastka, ciastka przepis, ciastka z cynamonem, ciastka z cynamonem przepis, cynnamon rolls, ciasto, ciasto przepis, śliwki, śliwki przepisy, przepisy na śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepisy, ciasto drożdżowe, drożdżowe przepisy, drożdżówki, drożdżówki przepisy, drożdże suche, ciasto z suchymi drożdżami
  • bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe przepis, ciastka, ciastka przepis, ciastka z cynamonem, ciastka z cynamonem przepis, cynnamon rolls, ciasto, ciasto przepis, śliwki, śliwki przepisy, przepisy na śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepisy, ciasto drożdżowe, drożdżowe przepisy, drożdżówki, drożdżówki przepisy, drożdże suche, ciasto z suchymi drożdżami

 

 

8 komentarzy

  • An etka napisał(a):

    Dorotko, a jaki typ mąki pszennej 🙂 ? Zauważyłam, że to ważne, bo z np z mąki 450 będzie lżejsza konsystencja ciasta. Ogólnie do drożdżowych wypieków zaleca się typ 550. Zatem wolę dopytać. Twoje wypieki wyglądają zawsze tak, jak z najlepszej cukierni 🙂 i za to muszę Cię pochwalić :).

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Anetko, piekę najczęściej z mąki pszennej Szymanowskiej uniwersalnej (Polskie Młyny) typ 480, czyli to jeszcze nie tortowa, ale już nie najzwyklejsza pszenna (500). Rzeczywiście im mąka drobniej mielona tym lepsza do ciast. Kiedy do tego ciasta używałam mąki typu 650 (zwykłej pszennej) to musiałam wsypać 4 1/3 szklanki.
      Będę od teraz pisała jakiego typu mąki używam. Dziękuję za sugestię 🙂

      • An etka napisał(a):

        Dziękuję i cieszę się, że zasugerowałam coś, co ma znaczenie. Wiadomo, jest tyle rodzajów mąk i warto wiedzieć jaka będzie tą najlepszą w danym wypieku. Mąka Szymanowska jest mi znana. Tym bardziej, że produkują ją całkiem niedaleko od miejsca mojego zamieszkania. Wielu blogerów nie podaje, choćby wspomnianego typu mąki lub wielkości blaszki. A skoro to ważne, muszę dopytywać. To są najczęściej zadawane przeze mnie pytania. Ale skoro ważne pytam i pytam :).
        Pozdrawiam Cię Dorotko i życzę miłego weekendu :).

  • Ilona napisał(a):

    Porażka. Kleiło się do rak..podsypywane mąką twardniało jak kamień…ale wyrosło pięknie …w tortownicy 24 cm nie mieściły się bułeczki …po 30 min w piekarniku – zakalec .. ech .. spróbuje jeszcze raz …

    • Dorota Dorota napisał(a):

      No cóż mogę powiedzieć, bardzo mi przykro. Spróbuj piec 35 min w 190 st. i może pokrój nieco cieńsze plastry. Trzymam kciuki 🙂

  • Magdalena napisał(a):

    prosto i pysznie:)

  • Kasia napisał(a):

    Dorotko szklanka mąki to 250 czy 200??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.