Tarta z Łososiem i Porami – Pyszna

Krucha Tarta z Łososiem
Pyszna i sycąca tarta z łososiem i porami. Doskonałe danie na przyjęcie w ogrodzie lub ciepłą kolację. Podaję ją z sałatą i pomidorami. Spróbujcie, polecam.


Moje ulubione smaki czyli łosoś, pory i kruche ciasto. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej. Moi chłopcy nie lubią łososia, no a już połączenie z porami to dla nich coś niepojętego. Nie przyjdą znajomi, nawet moja siostra z narzeczonym raczej nie wpadną wracając do domu z pracy. Nareszcie wszytko jest tylko dla mnie 😉

Tarta z łososiem i porami jest pyszna i sycąca, możecie podać ją na zimno, lub na ciepłą kolację z dodatkiem sałaty.

Polecam i dzielą się nią tylko z Wami 🙂

 

Krucha Tarta z łososiem i porami 

Składniki na dużą tartę 26 – 28 cm 

Kruche ciasto:

  • 110 gr zimnego masła
  • 200 gr mąki krupczatki
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 300 gr świeżego łososia bez skóry (filet)
  • 2 duże pory (tylko jasne części)
  • 2 jajka
  • 250 gr serka ricotta
  • 200 ml. śmietany 18%
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny

Sposób przygotowania tarty z łososiem i porami:

Ciasto:

Wszystkie składniki (bez wody) posiekać w malakserze lub na stolnicy przy pomocy noża. pod koniec siekani wlać wodę,szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce prze 30 min.

Nadzienie:
Pora umyć pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, posypać solą, wymieszać odstawić do zmięknięcia.
Łososia umyć, jeśli ma skórę odciąć ją cienkim, ostrym nożem. Pokroić w średniej grubości plasterki lub niewielką kostkę (ja pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na trzy kawałki, powstały cienki prostokąty z ryby). Odłożyć.

W dużej misce wymieszać ricottę z jajkami, śmietaną, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dodać miękkie pory, dokładnie wymieszać, spróbować i ew. doprawić solą. Odstawić.

Przygotować dużą okrągłą formę do tart (26 lub 28 cm), dno posmarować masłem, wysypać tartą bułką, boki pozostawić suche.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lekko podsypując mąką na wielkość formy (ciasto powinno być dość grube). Przenieść delikatnie do formy i wylepić nim naczynie bardzo dokładnie. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub na 20 min.

Ciasto piec w 180 st.C przez 15 -18 min do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie połowę masy porowej, następnie na nią poukładać kawałki łososia, przykryć pozostałą masą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 45 -55 min.

Wyjąć tartę i odstawić do ,,odpoczęcia” na 10 min.
Przybrać świeżym koperkiem, kroić i podawać ciepłą.

Doskonałym dodatkiem będzie miks sałat z pomidorami.

Smacznego.

  • Tarta z Łososiem
  • Tarta z Łososiem

 

 

 

Przepis na pyszny Makaron z Łososiem w Sosie Mascarpone znajdziecie tutaj:Makaron z Łososiem

 

Przepis na delikatnego Pieczonego Pstrąga Łososiowego pieczonego w maśle znajdziecie tutaj:Pstrąg Pieczony

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.