Sałata Cezar z Kurczakiem z Grilla i Ziołowymi Grzankami

Sałata Cezar z Kurczakiem z Grilla
Sałata Cezar w wersji z grillowanym kurczakiem i grzankami ziołowymi zawsze kojarzy mi się z moją pracą w magazynie Twój Styl.


Sałata Cezar w wersji z grillowanym kurczakiem i grzankami ziołowymi zawsze kojarzy mi się z moją pracą w magazynie Twój Styl.
Nasza firma bardzo różniła się od innych, stołówka dla pracowników to była prawdziwa, świetna restauracja. Kucharzem był tam Pan Jurek, doskonały szef, pomysłowy i bardzo sprawny, choć osobowość niezwykle oryginalna.

Co dziennie w menu restauracji pojawiały się jakieś wykwintne dania, nowości których wcześniej nie jadłam, a czasami nawet sushi, podobno doskonałe (sushi nie jadam, więc mogłam tylko wierzyć na słowo smakoszom).

Jednym z moich ulubionych dań była właśnie sałata Cezar z grillowanym kurczakiem i grzankami. Pan Jerzy sos do sałaty robił własnoręcznie, pamiętam obiecujący dźwięk miksera w którym przygotowywał jedwabisty sos. Długo namawiałam go na zdradzenie mi tajemnicy tego sosu, dopiero na pożegnanie z naszą firmą powiedział krótko – Anchovis.

Zabrakło Pana Jerzego, a nasze firmowe obiady zaczęły przypominać klasyczne dania kuchni domowej, ale ja do dzisiaj pamiętam ten smak i zawsze robię Sałatę Cezar z domowym sosem i grzankami ziołowymi, tak jak Jerzy.

Grzanki ziołowe znalazłam w firmie Mamut, to swoją drogą też firma z którą wiąże się masa wspomnień, bo w moim firmowym biurku zawsze schowane miałam niebieskie sucharki, moje ulubione. Dzisiaj podgryzam grzanki, które okazały się nie tylko doskonałym dodatkiem do zup i sałat, ale i świetną przekąską.

Polecam 🙂

 

sałata Cezar z Kurczakiem

Sałata Cezar z Kurczakiem i Grzankami Ziołowymi

Składaniki dla 2 osób:

  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. ¼ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka bazylii suszonej
Sos do sałaty
  • 2 żółtka
  • ok. ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijone
  • 1-2 filety anchovis
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
Ponadto:

Sposób przygotowanie:

Jajka przepiórcze ugotować na twardo. jajka gotujemy ok. 4 min od chwili zagotowania wody. Obrać ze skorupki, odłożyć.

Przygotowanie sosu:

W dzbanku malaksera umieścić żółtka, sól, sok z cytryny i miksować,  jednocześnie cienką stróżką wlewać oliwę. Kiedy powstanie jednolita, lśniąca masa dodać musztardę, czosnek i anchovis ponownie bardzo dokładnie zmiksować, powinien powstać gładki, jedwabisty sos.
Przechowywać w lodówce.

Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie kurczaka:

Kurczaka myjemy, osuszamy. Przygotowujemy marynatę, czyli w misce łączymy oliwę, sól, pieprz i bazylię. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na  min. 1 godz, ale można również zostawić na całą noc. 

Patelnię grillową rozgrzać, kurczaka położyć na patelnię i zmniejszyć płomień. Smażyć po 5 min
z każdej strony. 

Zdjąć pokroić w ukośne paski i położyć na sałacie. 

Przygotowanie sałaty.

Sałatę umyć, pokroić w cienkie paski. Ja myję już po pokrojeniu i wiruję w specjalnej wirówce
do sałat.

Do dużej miski wlać część sosu i wrzucić do niego sałatę, delikatnie wymieszać, żeby każdy liść pokrył się sosem. Przełożyć na talerz,  przybrać pomidorem, jajkami przepiórczymi, a na wierzch położyć pokrojonego kurczaka i wszystko posypać szczodrze grzankami ziołowymi.
Dzięki grzankom nie będziemy potrzebowali już dodatkowego pieczywa.

Podawać natychmiast.

Smacznego 🙂

Grzanki Ziołowe Mamut

Grzanki Ziołowe firmy Mamut są doskonałym dodatkiem do zup i sałat,
a ja traktuję je czasami jak przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.