Naleśniki na wodzie gazowanej z serem i borówkami

naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,


Naleśniki, tradycyjne, klasyczne i bardzo lubiane.  Najczęściej, a właściwie zawsze smażę je na mleku, tłustym (3,2%), lub chudym (0,5%). Często słyszałam opowieści o tym , że tradycyjne francuskie creps robi się na wodzie gazowanej i dlatego są takie miękkie i delikatne. Ja robię potrawy klasycznie polskie, ale przecież można próbować i pożyczać od innych, prawda? Dlatego tym razem naleśniki są na wodzie gazowanej właśnie. Oczywiście są bardzo smaczne i niewiele różną się od tych, przygotowywanych na mleku, ale z pewnością będą doskonałe dla wszystkich alergików uczulonych na laktozę.

Nadzieniem jest dzisiaj serek waniliowy i borówki, naprawdę pyszne połączenie, które nie wymaga już dodatkowego słodzenia, ale jeśli lubicie, naleśniki można delikatnie oprószyć cukrem pudrem, będą ładnie wyglądały 🙂

Polecam na śniadanie lub kolację.

 

naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,

 

Naleśniki na wodzie gazowanej ze słodkim nadzieniem

Składniki na 6 naleśników:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej ekstra (typ 405)
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 1 jajko (L)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie serka waniliowego
  • ok. 250 g borówek
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę i sól wymieszać razem w misce, dolać ok. 1/3 przygotowanej wody i energicznie wymieszać (najlepiej kuchenną rózgą). Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie powinno być w nim żadnych grudek, jeśli to konieczne bo ciasto źle się miesza, dolać jeszcze odrobinę wody. Do gęstego ciasta wbić jajko i ponownie energicznie wymieszać, ciasto zdecydowanie się rozluźni.

Następnie dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody i mieszamy, ciasto powinno być luźne i gładkie
(tak jak na tym filmie klik).

Płaską patelnię do smażenia naleśników rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju (ok. 1/4 łyżeczki). Głęboką łyżką do zupy lub do sosów, nabieramy ciasto i wlewamy je na gorącą patelnię. Smażymy do chwili ,kiedy powierzchnia zrobi się sucha, wtedy przewracamy naleśnik na drugą stronę przy pomocy łopatki kuchennej, smażymy jeszcze ok. 1,5 – 2 min.

Usmażony naleśnik przekładamy na przygotowany duży, płaski talerz.

Smażymy kolejny naleśnik dokładnie w ten sam sposób.

Jeśli użyjemy niewielkiej ilości oleju, naleśniki będą suche i nie ma obawy, że posklejają się ze sobą, więc można je układać jeden na drugim. To również pomaga zachować temperaturę.

Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe, smarujemy je waniliowym serkiem i posypujemy borówkami, zwijamy w rulon, układamy na talerzu i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy od razu, żeby były jeszcze ciepłe.

Smacznego 🙂

 

  • naleśniki-przepis
  • naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,
  • naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,
  • naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,
  • naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,

 

Skorzystajcie z rózgi kuchennej przygotowując naleśniki,

bardzo usprawni pracę 🙂

naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,

 

 

 

 

 

 

 

6 komentarzy

  • kraszynka napisał(a):

    baardzo lubię naleśniki w takim wydaniu 🙂

  • Anonim napisał(a):

    Czy moge uzyc do tego przepisu wode gazowana ze soda stream ??? Czy musi byc ze sklepu???ja tez duzo gotuje ale akurat z nalesnikami mam problem i zawsze mialam , ale wyglada pysznie .

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Oczywiście może być woda robiona w domu 🙂

      • Anonim napisał(a):

        Dziekuje za przepis nalesniki wyszly pyszne ( chyba pierwszy raz w zyciu sie udaly) z tym ze niestety owoce nie zachwycaly smakiem. Mieszkam w usa i tu nie ma tak pysznych owcow jak w Polsce . Bardzo lubie Pani bloga i jest on inspiracja dla
        osob ktore lubia gotowac . Przepisem na Pani poledwuczki w roznych wydaniach zarazilam wielu moich znajomych I wszyscy uwielbiaja .

        • Dorota Dorota napisał(a):

          Bardzo dziękuję za miłe słowa. Uwielbiam gotować i jeśli ta moja pasja jest dla kogoś inspiracją to czuję się szczęśliwa 😀 No cóż to prawda, że owoce i warzywa (dla mnie szczególnie pomidory) w USA nie są tak smaczne jak w Polsce. Ja borówki kupuję wprost z plantacji bardzo niedaleko mojego domu i te owoce są naprawdę pyszne.
          Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.