Kurczak po Indyjsku



Przepis na ,,Butter chicken” znalazłam u Anety na blogu ,,Kochaj Indie”. Trochę go zmieniłam, coś pominęłam, coś dodałam, wyszedł ostry i bardzo aromatyczny. Dla mnie, pyszny. Polecam:)

 

Talerz i miska – ręcznie robiona ceramika użytkowa, Bożeny Wiślickiej i Marcina Witkowskiego ceramika bmw 

 

Kurczak po indyjsku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
  • 2 małe liście laurowe
Składniki marynaty:
  • 1 duży jogurt grecki (300 ml)
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami, drobno pokruszona)
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie dania bardzo ostre)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania kurczaka:

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.

Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając.
Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.

Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min.
Dodać pomidory, wymieszać.

Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.

Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i szklanką wody, danie jest dość ostre.
W oryginale, kurczaka posypujemy kolendrą, ale ja świeżej nie używam. Dla wszystkich, którzy jednak mogą ją jeść, zdecydowanie polecam kolendrę, pasuje tu idealnie.
Smacznego!

 

Kurczak Po Indyjsku

 

 

 

Roladki z Kurczaka

 

 

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.