Kurczak po Chińsku z Warzywami i Sezamem

kurczak, kurczak przepis, kurczak przepisy, przepisy, kurczak po chińsku, kurczak po chinsku, kurczak po chińsku przepis, kurczak po chinsku przepis, chińszczyzna, chinszczyzna przepisy, kurczak z warzywami, kurczak z warzywami przepis


Szybki kurczak z warzywami i sezamem. Kurczaka smażymy na dużym ogniu i bardzo gorącym oleju.
Warzywa smażymy krótko co sprawia, że są kruche i twardawe to chyba największy atut tej potrawy.
Bardzo polecam.

Kurczak z Warzywami i Sezamem

Składniki:

  • 500 gr piersi z kurczaka
  • 250 gr groszku cukrowego
  • 250 gr brokułów
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 cebulki dymki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Marinate:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.

Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka, wymieszać. Odstawić na min. 1h.

Warzywa umyć, brokuły pokroić na niewielkie ,,różyczki”, cebulę pokroić na duże kawałki (jedną cebulę na pół, każdą połówkę ponownie na pół), imbir obrać drobno posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki, dymkę pokroić w ukośne plasterki.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir i dymkę, zamieszać i smażyć chwilę na dużym ogniu.
Na patelnię dorzucić kurczaka, zamieszać smażyć przez 5 min, często mieszając. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać warzywa (brokuły, groszek, cebulę) wymieszać dokładnie
i smażyć przez 7-8 min na dużym ogniu. Często mieszać.

Przed samym podaniem posypać całość sezamem, wymieszać.

Kurczaka i warzywa przełożyć na talerz.
Podawać gorące.

Smacznego.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.