Jagodzianki – drożdżówki ze świeżymi jagodami

jagodzianki, jagodzinaki przepis, przepis na jagodzianki, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, jagodzianki,


Kiedy pojawiają się jagody, zaczynam czuć, że naprawdę przyszło już lato.
Moje dziecko wyjechało dzisiaj na kolonie, a my umilamy sobie czas pysznymi drożdżówkami. Oczywiście można kupić je w sklepie, tak będzie szybko i bez problemu, ale pieczenie domowych, pachnących jagodzianek to zawsze coś wyjątkowego. Zachęcam Was spróbujcie, kiedy się udadzą poczujecie prawdziwą dumę.
Upiec samodzielnie jagodzianki to naprawdę jest coś 🙂 Nie śpieszcie się, niech ciasto spokojnie wyrośnie, a potem jeszcze drożdżówki przed pieczeniem, to zajmie trochę czasu, ale warto, obiecuję 🙂
jagodzianki-droz-CC-87dz-CC-87owe


Jagodzianki

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g bardzo miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 200-300 g jagód
  • 7-8 łyżeczek cukru pudru
  • 1 jajko + 2 łyżki wody (do posmarowania jagodzianek)

Sposób przygotowania jagodzianek:

Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru mniej niż 1/2 szklanki ciepłej wody, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią aluminiową, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (Jak przygotować zaczyn drożdżowy)

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier wymieszany z żółtkami i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka na wolnych obrotach. Ciasto będzie bardzo suche i kiedy zaczniecie już myśleć, że cała praca poszła na marne należy, cały czas wyrabiając, zacząć dodawać po kawałku miękkie masło.

W miarę dodawania masła, ciasto zacznie robić się gładkie i sprężyste, ale dość gęste. Od czasu do czasu należy zatrzymać mikser i oczyścić ścianki miski z ciasta. Robimy to przy pomocy kuchennej łopatki.

Po dodaniu całego masła, wyrabiać ciasto na średnich obrotach, jeszcze przez ok. 10 min.

Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h.

Wyrośnięte, uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 h lub na całą noc.

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, zostawić na ok. 30 min, aby się lekko ogrzało.

Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, zgnieść (będzie dość zwarte). Rozwałkować na prostokąt i podzielić na 8 kwadratów.

Na środku każdego kawałka kłaść 2 łyżeczki jagód i 1 łyżeczkę cukru pudru. Sklejać najpierw rogi, na skos a następnie zlepić brzegi.  Delikatnie uformować niewielką drożdżówkę, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.

Drożdżówki posmarować jajkiem ,,rozkłóconym” z 2 łyżkami wody. Przykryć ściereczką i zostawić na czas rozgrzewania się piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 175 oC. 

Jagodzianki piec przez 15-18 min. Studzić na kuchennej kratce. Ciepłe polukrować.

Smacznego !!!

jagodzianki-1
jagodzianki-upieczone

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.