Ciasto najprostsze z jagodami

ciasto najprostsze, ciasto jogurtowe przepis, ciasto najprostsze przepis, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepis, ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, łatwe ciasto,


Ciasto z mrożonych jagód, których nie trzeba rozmrażać przed pieczeniem, wystarczy tylko posypać nimi ciasto i wstawić do piekarnika.

Ciasto piecze się dość długo, więc gdyby zaczęło się zbyt mocno rumienić można przykryć je folią aluminiową.

Duża ilość skórki cytrynowej jest tu naprawdę wyczuwalna.
To wypiek z rodzaju tych, które zawsze się udają. Jagody można zamienić na truskawki, rabarbar lub jabłka.

Ważne tylko, żeby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

Jajka wyjęte z lodówki, żeby szybko osiągnęły temperaturę pokojową, można włożyć na 10 min., do ciepłej wody (nie gorącej).
Ogrzane w ten sposób będą odpowiednie to tego i innych ciast kręcony i babek 🙂

 

ciasto z jogurtem, ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, pound cake, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepis, ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, łatwe ciasto,

 

Ciasto cytrynowo jagodowe

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 170 g miękkiego masła
  • 170 g drobnego cukru
  • 4 jajka (L)
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 300 g jagód świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Formę keksową  smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. 

W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy do uzyskania  jasnej, lekkiej masy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy krótko. 
Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, a następnie ocet. 

Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy. 
Mąkę dodajemy do masy maślanej i miksujemy na najniższych obrotach (lub ręcznie) tylko do wymieszania składników. 

Ciasto przekładamy do formy (u mnie 25 x 14 cm), wierzch posypujemy jagodami (nie trzeba ich rozmrażać).
Formę wstawiamy do piekarnika na 50-55 min., pieczemy do suchego patyczka. 

Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy. 

Smacznego

 

  • ciasto najprostsze, ciasto jogurtowe przepis, ciasto najprostsze przepis, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepis, ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, łatwe ciasto,
  • ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, ciasto jogurtowe przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto, ciasto przepis
  • ciasto z jogurtem, ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, pound cake, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepis, ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, łatwe ciasto,

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.