Sernik na Zimno z Truskawkami

Sernik na Zimno
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Idealny letni deser.


Sernik na zimno kojarzy mi się z dzieciństwem, moja mama robiła je zawsze latem, a my z siostrą czekałyśmy z niecierpliwością kiedy ciasto stężeje. Pamiętam też, że kiedy byłam małą dziewczynką serniki na zimno nie były tak popularne jak są w ostatnich kilku latach, a może rodzice moich znajomych po prostu nie umiały ich robić i jedynie nasza mama była taka zdolna 😉

Ja serniki robię naprawdę często bo uwielbiamy wszystko co serowe, tą miłością darzymy również drożdżówki z serem i wszelkie ciasta z jego dodatkiem. Najlepszym połączenim jest jednak moim zdaniem ser i truskawki i właśnie dlatego właśnie takie serniki robię najczęściej.

Zapraszam, przepis jest bardzo łatwy i wystarczą 3-4 godziny i ciasto gotowe. Jeśli jednak dacie mu noc w lodówce będzie naprawdę idealne 🙂

 

 

Sernik na Zimno

Sernik na Zimno z Truskawkami

Składniki:

  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2/3 szklanki wrzątku
na wierzchnią warstwę:
  • 1 galaretka szklista
  • ok. 150 g truskawek do przybrania
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania sernika:

Truskawki umyć, oczyścić. Zmiksować na gładką masę. Odstawić.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Serek homogenizowany włożyć do dużej miski, wlać do niego zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Następnie wlać zimną galaretkę i znowu dokładnie wymieszać.

Masę serową wlać do tortownicy ok. 22-24 cm. dno wyłożone folią spożywczą, a boki papierem do pieczenia. 
Masę serową włożyć do lodówki na ok. 2 h, żeby stężała.

W międzyczasie przygotować szklistą galaretkę, zgodnie z opisem na opakowaniu, można użyć nieco mniej wody, ale minimalnie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki pokroić w plastry lub połówki, w zależności od tego jaki mamy pomysł na dekorację.

Sernik wyjąć z lodówki, ułożyć na niej dekorację z truskawek i polać wierzch kilkoma łyżkami zimnej galaretki, uważać żeby owoce się nie przesuwały. Wstawić do lodówki na 15 min, do stężenia.
Następnie wyjąć sernik i delikatnie wlać pozostałą galaretkę.
Wstawić do lodówki na 3-4 h. lub na całą noc, ciasto musi dokładnie zastygnąć.

Wyjąć sernik, obrysować nożem dookoła formy i zdjąć obręcz, a poźniej delikatnie zdjąć papier, przełożyć ciasto na pater.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

  • Truskawkowy Sernik na Zimno
  • sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepissernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepis
  • Truskawkowy Sernik na Zimno

6 komentarzy

  • MonikaG. napisał(a):

    A gdyby tak dno wyłożyć okrągłymi biszkoptami ?

  • MonikaG. napisał(a):

    Spód wyłożyłam biszkoptami ale jak zalewałam masą wszystkie pofrunęły do góry 🙂 zostawiłam tak… zobaczymy co wyjdzie jak zaleję galaretką 🙂 myślę że tu fajnie sprawdziłby się jakiś spód ciasteczkowy ale w innej formie – tylko w jakiej? myślałam o ciastkach petit beurre zmiksowane z czymś żeby powstała lepka masa do wyłożenia dna. Proszę o podpowiedź bo jestem początkująca w kuchni 🙂

    • Dorota Dorota napisał(a):

      jeśli wyłożymy dno biszkoptami to najpierw trzeba wylać tylko trochę masy serowej i pozwolić jej zastygnąć i dopiero wlać resztę, bo inaczej rzeczywiście wszystko może ,,popłynąć”. Do ciasteczkowego spodu można użyć zmiksowanych markizów, masa z ciastek będzie się lepiła taki spód się nie rozpadnie, dobrze jest go na 30 min włożyć do lodówki żeby dobrze stężał i dopiero na taki wylać masę serową. Jeśli użyjemy herbatników to trzeba do nich dodać rozpuszczone masło bo coś te ciastka musi sklejać 🙂

  • MonikaG. napisał(a):

    Wezmę te wskazówki pod uwagę, dziękuję 🙂

  • Marta napisał(a):

    Te 2 galaretki truskawkowe rozpuscic tylko w 2/3 szklanki wrzatku ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.