Papryka Faszerowana

Papryka Faszerowana
Papryka faszerowana to doskonałe danie na obiad lub kolacje. Paprykę można zrobić w wersji mięsnej wegetariańskiej.


faszerowaną paprykę prosił mnie już od dłuższego czasu mój mąż. Kiedy w sklepie zobaczyłam te piękne, wielkie, czerwone papryki nie mogłam się oprzeć.
No i mamy pyszny obiad na kilka dni, będę tylko zmieniała dodatki i sałaty.
 Polecam

 

 

 

Papryka Faszerowana

 

 

 

PAPRYKA FASZEROWANA 

Składniki:
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 kg. mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 2/3 l mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1.     Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.

2.     Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć mięso. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 min.

3.     W międzyczasie cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na oliwie do delikatnego zbrązowienia. Połączyć z mięsem, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, dalej smażyć pod przykryciem.

4.     Piekarnik nagrzać do 180 oC

5.     Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło na małym ogniu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa, cały czas gotując (na średnim ogniu) wlewać mleko i od razu energicznie mieszać. Sos będzie szybko gęstniał w miarę podgrzewania. Całość gotować ok. 2-3 min cały czas mieszając. Powinniśmy otrzymać sos o gęstej, chociaż lejącej konsystencji.

6.     Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić.

7.     Na dno formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, wykładamy kilka łyżek sosu beszamelowego, następnie układamy połówki papryk, rozcięciem do góry. Do każdej połówki wkładamy 1-2 łyżki sosu a następnie mięso, na wierzch polewamy pozostały sos.

8.     Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 min.

Podajemy np. z sałatą i pieczywem.

Smacznego:)

 

 

 

 

 

 

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.