Pancakes z jogurtem greckim – placki śniadaniowe

Placki Śniadaniowe
Pyszne, szybkie i łatwe Placki Śniadaniowe z jogurtem greckim. Podawane z owocami, polane miodem lub syropem klonowym będą uwielbiane przez wszystkie dzieci


Po domu snuje się mój syn, a w krok za nim snuje się pies. Tadek pierwszy raz od 7 lat nie pojechał na zieloną szkołę. Trudno dyskutować z nastolatkiem kiedy nagle mówi NIE, a jako nastolatek mówi to nie, coraz częściej.

Teraz razem z psem zastanawiają się co zjeść na śniadanie. Pies jest trochę w kiepskiej sytuacji bo dostanie suchą karmę, a na deser truskawki, ale młodzież ma cały wachlarz możliwości i właśnie teraz stojąc w upał przy otwartej lodówce, Tadek te swoje możliwości sprawdza.

Tadek uwielbia gotować, więc mam święty spokój i nie muszę już zastanawiać się co mam mu przygotować. Dzisiaj stwierdził, że jest dokonały dzień na placki/pancaksy z owocami.
Pomysł jest doskonały, a przy okazji będzie też śniadanie dla kameleona, który chyba też nie jest jeszcze po śniadaniu, tylko snuś się po domu nie może 🙂

Pyszne i niezwykle delikatne placki – pancakes  zrobione z użyciem jogurtu greckiego. Najsmaczniejsze z dodatkiem świeżych owoców i płynnego miodu, chociaż miłośnicy syropu klonowego z pewnością użyją do polania placków właśnie tego syropu. Polecam na śniadanie dla całej rodziny. Z podanych w przepisie składników zrobicie placki dla 4 osobowej rodziny.

Polecam 🙂

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

Pancakes z jogurtem greckim – placki śniadaniowe

Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • zapach waniliowy lub pomarańczowy
  • olej do smażenia 
Ponadto:
  • świeże owoce do przybrania (banany, mango, papaja, truskawki, maliny, itp.
  • płynny miód lub syrop klonowy do polania 

Sposób przygotowania:

W dużej misce połączyć suche składniki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier wymieszać.

W drugiej miseczce połączyć składniki mokre, mleko, jogurt, zapach  i jajka dokładanie wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką lub kuchenną rózgą.
Nie mieszać zbyt długo tylko tyle, aby wszystkie składniki się połączyły i powstało gęste ciasto.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju lub posmarować patelnię pędzlem zanurzonym w oleju, tłuszczu powinno być niewiele, tylko aby placki ładnie odchodziły.

Na patelnie położyć łyżką porcję ciasta, pozostawiać odstępy bo placki trochę rosną.
Smażyć na małym ogniu do zrumienienia ok. 1/5 – 2 min na stronę.

Placki podawać ciepłe polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców.

Smacznego 🙂

 

 

 

  • placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, pancakes, pancakes przepisy
  • Placki z Owocami
  • placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.