Muffiny z malinami i kruszonką

muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis, przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,


Muffiny z malinami i kruszonką, bardzo szybkie do upieczenia i pyszne. Zrobiłam je na śniadanie. Przygotowanie ciasta i upieczenie muffinów zajęło mi ok. 35 min., a miałam wielka ochotę na coś słodkiego
i owocowego. Udało mi się kupić wiekszą ilość malin i teraz piekę z nimi muffiny, robię dżemy, a to czego nie przerobiłam zamroziłam. Zimą będę dodawał po kilka do placków, naleśników i ciast ucieranych.

Jeśli i Wam uda się dostać większą ilość owców i będziecie chcieli zachować część na zimę to polecam niezawodny sposób. Owoce myjemy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia, to bardzo ważne. Mokre owoce pokryją się w czasie mrożenia warstwą lodu i potem trudno będzie je rozdzielić.  Następnie suche przekładamy do plastikowych, płaskich pojemników i mrozimy. Pojemniki w zamrażarce ustawiamy jeden obok drugiego do chwili kiedy owoce dokładnie zamarzną , następnie możemy już poustawiać je jeden na drugim.

Polecam.

 

muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,

 

Muffiny z malinami i kruszonką

Składniki na 12 szt.

suche:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki sody 
mokre:
  • 2 jajka (L)
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
ponadto:
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • ok. 250 g malin 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
Odjąć 1/2 szklanki mieszanki, która będzie kruszoną. Odstawić.

W średniej misce połączyć wszystkie płynne składniki i połowę skórki pomarańczowej, wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Do miski z mieszaną na kruszonkę wlać roztopione masło i pozostałą skórkę z pomarańczy, wymieszać widelcem, do chwili kiedy powstaną okruchy. Odstawić.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, u mnie sztywne, woskowane.

Każdą papilotkę napełnić do połowy ciastem, na wierzch położyć po 3-4 maliny, posypać kruszonką.

Piec w 180 st.C., ok. 20 -25 min, do suchego patyczka (ja piekłam 22 min.).

Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.

Smacznego 🙂

 

  • muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,
  • Muffiny z Kruszonką
  • muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.