Łosoś Grillowany w Papierze z Drzewa Wiśniowego

Łosoś grillowany w papierze wiśniowym. Pyszny i niezwykle łatwy przepis.


Siedzę sobie w ogrodzie z filiżanką kawy i zastanawiam się co zrobić na obiad w nadchodzący weekend.
Oczywiście przeglądam bloga bo kto wie, może kiedyś wymyśliłam już coś takiego co teraz będę mogła wykorzystać.

Przed nami sobotnie przyjęcie z doskonałym jedzeniem i doskonałymi trunkami, ale to dopiero wieczorem, a przecież wcześniej musimy coś zjeść i tak właśnie przypomniałam sobie o cudownym przepisie na grillowanego łososia w papierze wiśniowym. To naprawdę doskonałe danie jeśli chcecie zabłysnąć, niezwykle łatwe do przygotowania, a ryba którą dostaniecie jest niezwykle delikatna i soczysta.

Oczywiście wcześniej trzeba kupić papier do grillowania, a nie dostaniecie go w każdym sklepie, ja zawsze kupuję papiery z drzewa w  GrillSklep.
W tych papierach można przygotować rybę, ale i kurczaka, więc zastosować jest wiele, a efekt naprawdę doskonały.

Do łososia wystarczy sałatę i kawałek świeżej bagietki, będzie smakowało i wyglądało, a pracy jest jest przy tym niewiele, ale to już nasza tajemnica 🙂

Smacznego 🙂

 

Łosoś z Grilla

Łosoś w Papierze z Drzewa Wiśniowego

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry(surowego)
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól morska
  • 2 arkusze papieru wiśniowego lub innego

na marynatę:

  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy małej pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania łososia w papierze drewnianym:

Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, obtoczyć ze wszystkich stron. Odstawić na ok. 30 min.

Drewniane arkusze namoczyć w czystej, zimnej wodzie i pozostawić na ok. 20 min., żeby dobrze nasiąkły wodą.

Arkusze wyjąć z wody, położyć na desce, łososia wyjąć z marynaty, położyć na drewnianym papierze, na rybie położyć gałązkę pietruszki, zawinąć rybę i obwiązać dołączonym sznurkiem.

Rozgrzać grill do 220 st.C. 

Wrapy z łososiem ułożyć na obrzeżach rusztu, przykryć grill i piec rybę ok. 7–8 min, następnie odkryć i przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 7–8 min.
Zdjąć wrapy z rusztu i podawać.

Doskonale smakuje ryba z sałatką z rukoli skropionej oliwą z oliwek.

Smacznego 🙂

Łosoś z Grilla

Drewnianych  papierów o różnych zapachach szukajcie w GrillSklep

Łosoś z Grilla

Rybę zwijamy luźno i związujemy sznurkiem, który znajduje się w opakowaniu razem z papierem.

  • Łosoś z Grilla
  • Łosoś z Grilla

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.