Kurczak Pieczony z Warzywami

kurczak, kurczak przepis, kurczak pieczony, kurczak pieczony przepis, kurczak z warzywami, pieczony kurczak z warzywami, obiad przepis, szybki obiad przepisy, łatwy obiad, łatwy obiad przepisy


 

Kurczak pieczony z dużą ilością warzyw , nasz ulubiony. Do pieczenia możecie użyć wszystkich ulubionych warzyw, np. pieczarek, ziemniaków, kalafiora.

Ważne, aby warzywa przed włożeniem do pieczenia, były suche i jedynie polane oliwą, mokre warzywa gotują się a nie pieką.

Przy podanej w przepisie ilości ostrej papryki kurczak jest łagodny i odpowiedni dla dzieci, mój Tadzio je go z wielkim apetytem. Jeśli jednak chcecie zrobić ostrzejszą wersję ilość ostrej papryki należy zwiększyć lub do marynaty użyć dodatkowo chili w płatkach.

Polecam, przygotujcie większą porcję tego kurczaka niż potrzebna na jeden obiad, odgrzewajcie go w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 30 min pod przykryciem.
Drób lubi być odgrzewany 🙂

 

Kurczak Pieczony z Warzywami

[/mp_span

[/mp_row

[Kurczak pieczony z warzywami

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka

Marynata:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżeczki majeranku otartego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

Warzywa:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por
  • Papryka kolorowa (u mnie czerwona, ale można użyć wszystkich kolorów)
  • Seler naciowy
  • Czerwona cebula 
  • Kilka gałązek świeżej melisy (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotować marynatę:

W dużym żaroodpornym naczyniu lub misce wymieszać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać,
powinniśmy otrzymać gęstą papkę.

Do naczynia z marynatą wkładać po jednym kawałku kurczaka, każdy dokładnie nacierać przyprawami,
powinien być dokładnie pokryty marynatą.
Ułożyć mięso w naczyniu, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Wyjąć kurczaka z lodówki.

Kawałki mięsa przełożyć do  dużego naczyniu żaroodpornego lub formy do pieczenia, jeden obok drugiego,
pozostałością marynaty posmarować mięso.

Piec w gorącym piekarniku przez 30 min. (bez przykrycia).

Warzywa obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki, dokładnie wytrzeć w ręcznik papierowy,
powinny być zupełnie suche.

Po 30 min wyjąć kurczaka z piekarnika, polać sosem z pieczenia, posypać majerankiem.
Warzywa i melisę ułożyć na mięsie, polać je oliwą, przykryć całość szczelnie folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika i piec przez 60 min. od czasu do czasu podnosić folię i polewać
warzywa i kurczaka sosem z pieczenia. Jeśli sosu jest mało, można dolać trochę gorącej wody do formy,
ale nie polewać bezpośrednio mięsa.

Po 1 h., zdjąć folię i piec jeszcze 30 min. 

Kurczaka przybrać gałązkami melisy i podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Smacznego.

[/mp_text]
[/mp_row]

  • kurczak-z-warzywami-przepis
  • kurczak-przepis-1
  • kurczak-pieczony

 

 

14 komentarzy

  • jOann napisał(a):

    Wczoraj to danie gościło ma naszym stole i skradło serce całej rodziny! Wspaniale przyprawione i te warzywa, niebo w ustach!

  • Marta napisał(a):

    Z ręką na sercu mogę polecić! dziś cała rodzina zajadała się tym pysznym kurczakiem:) Do warzyw dorzuciłam jeszcze ziemniaki i miałam z głowy! pycha, pycha i jeszcze raz pycha!

  • Ania napisał(a):

    Pyszne i łatwe do zrobienia! Kurczak był bardzo dobrze doprawiony. W czasie pieczenia aromat pieczonych warzyw i kurczaka unosił się w całej kuchni 🙂

  • Folia aluminiowa? napisał(a):

    Czy folię można zastąpić rękawem? Dla dzieci nigdy nie używam folii w piekarniku. Zawsze mi się wydaje że to co w folii to w daniu.

  • Ulik napisał(a):

    Obliczyłam, że kurczak piekłby się w piekarniku aż 2 pełne godziny. Czy to nie przesada?

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Nie, jeśli bardzo dokładnie będzie brzykryty folią, żeby nie wysechł to powinien piec się długo bo dopiero wtedy będzie mięciutki

  • Ana napisał(a):

    pyyychotka

  • Anonim napisał(a):

    Pyszne pyszne palce lizać polecam

  • Monika napisał(a):

    Witam. Czy jeśli zamiast ćwiartek z kurczaka użyje same udziki to ma to jakieś znaczenie np. w długości pieczenia?
    Pozdrawiam

    • Dorota Dorota napisał(a):

      W przepisie kurczak w sumie pieczony jest ok. 2h. Jeśli użyje Pani samych udzików to piekłabym je krócej:
      – 15 min bez przykrycia i bez warzyw, następnie przez 1h pod przykryciem z warzywami i ew. 5 min na koniec bez przykrycia, żeby warzywa i mięso lekko przyrumienić.
      Jeśli ma Pani mięso bez kości (np. podudzia wyluzowane) to:
      – 15 min na początek bez przykrycia, 45 min z warzywami pod folią i ew. 5 min na koniec bez przykrycia dla zrumienienia.

      Pozdrawiam 🙂

  • Kasia napisał(a):

    Maz nie lubi kosci. Filet sie nada?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.