Sernik z Rabarbarem i Mascarpone

Sernik z Rabarbarem
Przepis na pyszny sernik z dodatkiem serka mascarpone i rabarbarowych powideł.


Przepis na pyszny sernik z dodatkiem serka mascarpone i rabarbarowych powideł.

Ciasto jest ciężkie, bardzo serowe i pyszne. To nie jest lekki i puszysty sernik, bardzo przypomina Sernik Krakowski, ale jest moim zdaniem delikatniejszy.
Będzie doskonałym deserem na święta lub inną uroczystą okazję. W moim domu robi prawdziwą furorę i wystarcza na kilka dni. Sernik można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 dni.

Z przepisu wyjdzie duża porcja, na 24 lub 26 cm tortownicę.

Polecam

 

Sernik z Mascarpone

Sernik z Mascarpone i Rabarbarem

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 250 g. serka mascarpone
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • szczypta soli
  • po 3-4 krople zapachu waniliowego i pomarańczowego
na kruche ciasto:
  • 75 g zimnego masła pokrojonego w kostki
  • 75 g. cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
ponadto:
  • ok. 1 szklanki konfitury rabarbarowej z tego przepisu (klik)

 

Sposób przygotowania:

 kruche ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze (bez soku z cytryny). Dokładnie posiekać, kiedy powstaną małe okruchy wlać sok z cytryny i siekać do chwili, kiedy powstanie wilgotne ciasto.

Ciasto wyłożyć na blat i szybko zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Tortownicę o wymiarach 24 – 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć 1/3. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy do pieczenia,
czyli 24 lub 26 cm. Ciastem wylepić spód tortownicy, nakłóć widelcem.
Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. przez 10–12 min., ciasto powinno być lekko zrumienione. Wyjąć formę z piekarnika i wlać do niej masę serową.

Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości ok. 2 cm.

Przygotowanie masy serowej:

W misie miksera umieścić ser, mascarpone, połowę cukru, zapachy – zmiksować na jednolitą masę. Odstawić.

W drugiej misie miksera umieścić jajka, żółtka, pozostały cukier i sól, zmiksować na puszystą, jasną masę zajmie to ok. 6-7 min.

Następnie do misy z masą jajeczną dodać ok. 1/3 masy serowej, delikatnie wymieszać, następnie kolejną 1/3 masy i ponownie wymieszać. Na koniec pozostałą masę i wymieszać całość dokładnie.

Masę serową wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta, w powstałe w kratce dziurki włożyć łyżeczkę konfitury.

Piekarnik ustawić na 150 st.C. z termoobiegiem, wstawić sernik i piec przez 65 min.

Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku przez 15 min, następnie wyjąć i na całą noc odstawić w chłodne miejsce, do lodówki lub spiżarni. Następnego dnia, ostrym nożem obrysować sernik dookoła formy i wyjąć.

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

  • Sernik z Mascarpone Przepis
  • Sernik z Mascarpone Przepis
  • SSernik z Mascarpone Przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.