Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Trochę inna wersja młodej kapusty z koperkiem, wegetariańska. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania.
Zachęcam, spróbujcie:)
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Składniki:
- 2 młode kapusty
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 duży pęczek koperku
- Sól
- Pieprz
Na zasmażkę:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyścić ze zbędnych liści, umyć, poszatkować cienko, posolić, odstawić.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, drobno pokroić w kostkę.
Koperek drobno posiekać.
Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać ok. 3/4 szklanki wody, przykryć, zagotować.
Gotować, mieszając do chwili, kiedy kapusta zmięknie i zdecydowanie zmniejszy objętość.
Wrzucić pokrojone pomidory, połowę koperku i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min.
Zasmażka:
Na patelni rozgrzać masło, na gorące wrzucić mąkę, dokładnie wymieszać i na minimalnym ogniu pozwolić aby mąka smażyła się 2 min. Następnie wlać na patelnię kilka łyżek sosu z gotującej się kapusty, zamieszać, aby nie powstały grudki.
Wlać do kapusty i dokładnie zamieszać. Gotować całość jeszcze kilka minut. Wyłączyć.
Znakomity dodatek do grillowanych mięs, lub jako samodzielne danie.
Smacznego!
Przepis i film na młodą kapustę z koperkiem, najbardziej klasyczną, znajdziecie tutaj:
5 komentarzy Ukryj
Jeszcze nie próbowałam z pomidorami, ale w tym tygodniu mam dużo kapuścianych planów, więc może akurat wcisnę gdzieś taki przepisik 🙂
Bardzo poleca:)
Pyszna! Zrobiłam na obiad!
Już nie mogę się doczekać młodej kapusty. PYSZNA
Tak młoda kapusta – obowiązek!!! PYSZNA!!