Kotlety Mielone z Indyka i film jak je zrobić



Kotlety mielone na blogu już są,  tym razem przepis wspiera film z przygotowania tego bardzo prostego i lubianego dania.

Kotlety mieloneklopsiki uwielbiają wszyscy, w domu robię je bardzo często dla mojego synka i męża. Polecam to idealne danie, które można doskonale przechowywać.
Kotlety doskonale się mrozi, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie wystudzić, a następnie zapakować po kilka do szczelnego, plastikowego pojemnika. Taka rezerwa zawsze przyda się w domu.

Polecam 🙂
 
 Kotlety Mielone

 

 

Kotlety mielone 

Składniki na 8 szt. niewielkich kotletów :

  • 500 g mięsa (u mnie pierś z indyka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • Sol, pieprz, papryka słodka w proszku
  • Tarta bułka
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka masła do duszenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.

Cebulę obieramy i  siekamy (dowolnie grubo). Smażymy na oleju, aby się zeszkliła. Odstawiamy do przestygnięcia.

Bułkę rwiemy na kawałki, miksujemy w malakserze.

Do malaksera wrzucamy, mięso, obsmażoną cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, dokładnie miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły, niezbyt długo.

Na talerz wysypać ok. 3/4 szklanki tartej bułki. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce.

Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Na gorącym tłuszczu układać kotlety i smażyć na dużym ogniu aby skórka się przyrumieniła. Przekładać kotlety na drugą stronę i ponownie zrumienić skórkę.

Na drugiej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, zmniejszyć grzanie, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i dusić.

Kiedy wszystkie kotlety są już zrumienione i przełożone do głębokiej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 30 min.

Gotowe kotlety podawać z np. sałatą z pomidorów i czerwonej cebuli 🙂
Smacznego !!!
 

5 komentarzy

  • Karmel-itka. napisał(a):

    smakowity filmik!

  • Maalwaa napisał(a):

    kotlety wyglądają mega smacznie! Koniecznie wypróbuję Twój przepis bo jak do tej pory robiłam kotlety z mięsa wieprzowego które niekoniecznie mi smakowały.. Były takie.. ciężkie i tłuste. Czy jeżeli nie mam malaksera to mięso z indyka (a może być pierś kurczaka?) mogę zmielić w maszynce i dalej ucierać składniki ze sobą? Pozdrawiam!

    • Kuchnia Doroty napisał(a):

      Bardzo dziękuję 🙂 Oczywiście możesz wszystkie składniki po prostu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Tak z kurczaka też można robić kotlety, będą nieco delikatniejsze i jeszcze miększe, niż te z indyka 🙂 Pozdrawiam

  • Maciek napisał(a):

    Wyglądają super apetycznie! Będę musiał spróbować bo kotlety mielone z indyka.. to nowość dla mnie 🙂

  • Anonymous napisał(a):

    Nie obtaczam kotletow w tartej bulce, bo ona ciagnie bardzo tluszczu z pateni, , smaze jak hamburgery sa smaczne,chrupka skorka I mniej tluszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.